Nyáron mindenkinek a keze ügyében van jó esetben legalább egy napszemüveg. Használjuk vezetéshez, napozásnál, munkába menet, sportoláshoz, aztán bedobjuk egy táskába - optimális esetben egy tokban -, szóval egy nap számtalan megpróbáltatás érheti a tengerparti homok támadásán át a ráfröccsenő ételen keresztül a gondatlanságból adódó leejtéses balesetig. Tulajdonképpen ez a tárgy is értünk van, szóval bírja ki, akármit is hoz az élet, nem?

Nem.

Mint minden egyes használati tárgy, a napszemüveg is igényli a törődést, és akármennyire is borsos áron jutottunk hozzá, tönkre fog menni, ha nem vigyázunk rá. Megkarcolódik, elkopik a lencséje, eltörik a szára, aztán az ember néz, mint Fekete Pákó a díszkötéses Vörösmarty összesre. Hogy ezt messziről elkerüld, összeírtunk néhány tippet, hogyan tartsd a napszemüveget gyári állapotában.

Lehelős megoldás

Az műanyag-, vagy üveglencsén lerakódott, kevésbé makacs felületi szennyeződésekkel hatásosan veszi fel a harcot a klasszikus rálehelős-letörlős megoldás, szóval először ezzel próbálkozz. Miután a leheleteddel bepárásítottad a lencsét, lehetőleg egy antisztatikus, mikroszálas, esetleg pamut-, vagy vászonkendővel gyorsan, de ne túl erősen töröld át. A lehelés művelete kiemelten fontos, mert ha csak úgy szárazon állsz neki törölgetni, akkor a rajta lévő kosz meg fogja karcolni a lencsét. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez a tisztítási módszer inkább csak átmenetileg oldja meg a problémát.

Melegvizes megoldás

Lencsetisztítós megoldás

Optikusnál néhányezer forintért lehet kapni lencsetisztító készletet, ami elméletileg hosszabb ideig védi a lencsét portaszító képességének köszönhetően.

Amennyiben a fenti művelet néhányszori megismétlése után is felismerhető a hétvégi ebéd a lencsén, vagy csak a lerakódott olajos, zsíros réteget maszatolod jobbra-balra, mint Picasso a festéket a színkeverő palettán (többnyire ez történik), ideje valami erősebbel próbálkozni. Ez sem lesz egy hosszas elfoglaltság, mindössze némi melegvizet kell engedni a csapba, a zsír eltávolításához pedig néhány csepp enyhe kézi mosogatószer hozzáadása szükséges. Miután ebben megmártogattad és kézzel átmostad néhányszor, öblítsd le és töröld át. Ha nem tökéletes a végeredmény, akkor ismételd meg párszor, ez le kéne hogy vigyen minden koszt a napszemüveged lencséjéről.

Tapasztalatom szerint ez a megoldás szinte tökéletes, csak arra kell figyelni, hogy a mosás után a ruha, amivel áttöröljük a lencsét, az tényleg patikatiszta legyen, mert ha nem az és apró porszemcsék tapadtak rá, akkor kezdhetjük elölről az egész műveletet, ugyanis koszosabb lesz a lencse, mint volt. Egyesek szerint az ablaktisztító folyadék is jó szolgálatot tesz, ha nem akarunk melegvízben pancsolni.

A keretre is van megoldás

Műanyag keret esetén a mosás során nem kell különösebben körültekintőnek lenni, a sarkokban lerakódott szennyeződéseket egy finomabb sörtével ki lehet bányászni. A fémkereteseknél, illetve fém alkatrészeknél figyelni kell arra, hogy ne üljön meg a víz a legapróbb hajlatokban sem. Ha a kendő nem segít, néhány jól irányzott rázás biztosan kihajtja a vízcseppeket a sarkokból. Érdemes egyébként rendszeresen tisztítani, mert az ember nem is gondolná, mennyi szennyeződés kerül a napszemüvegre az arcbőrről, ami az olajnak köszönhetően aztán jól megágyaz a levegőben szálló pornak. A világosabb műanyag keretek pedig még el is színeződhetnek a rendszeres nemtisztítás eredményeként.

Ha egy kicsit odafigyelsz rá, egy jó minőségű, akár olcsóbb, akár drágább napszemüveg meg fogja hálálni a törődést és UV-sugarak millióitól fogja megvédeni a szemedet hatásosan és tisztán.

A napszemüvegek karbantartása után, olvasd el melyek a legújabb férfi karórák 20.000 forint felett.

És ezt olvastad már?
Hazai pálya számodra a vaktérkép? Bizonyítsd be!