Talán azt hiszed, hogy pihenni könnyű, megy az magától is, ám valójában még ezen a téren is van hová fejlődni. Rögtön adunk is néhány tippet hozzá.

A mai rohanó világunkban, a teljesítménykényszer nyomása alatt igen nehéz időt szánni a pihenésre. Talán neked is csupán egy rövidke ebédszünettel kell beérned, holott teljes képtelenség 8 órán át 100%-ot nyújtani a melóban. Az embernek igenis szüksége van néha egy kis kikapcsolódásra munka közben is. De mégis hogyan csinálhatnád ezt is hatékonyan? Mitől válhat a pihenőidőd minőségivé? Máris eláruljuk.

52 percenként tarts egy kis szünetet

Egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy a rövid munkaórák, illetve ezek között eltöltött rövidke szünet a leghatékonyabb módszer a munkavégzés során. Ily módon nem használódik el olyan gyorsan a melóhelyen használt legfontosabb fegyverünk, vagyis a koncentráció. Egy 5.5 milliós felmérés arra az eredményre jutott, hogy a legproduktívabb irodai munkások 52 perc munka után tartottak egy 17 perces szünetet.

Hogy miért működik ez ennyire jól? Ha tudod, hogy hamarosan pihenhetsz egy kicsit, akkor könnyebben tartod fent a fókuszt, illetve ha ennél tovább kell folyton dolgoznod, könnyedén beleunhatsz és romlik a hatékonyságod. Arról nem is beszélve, hogy mennyire káros az egészségedre nézve, ha megszakítások nélkül ülsz órákig. Persze nem kell ezt percre pontosan kimérni, a lényeg az volna, hogy óránként 5-10 percre állj fel és mozogj kicsit.

Tápláld megfelelően az elméd

Itt most nem arra gondolunk, hogy kezdj el keresztrejtvényt fejteni munka közben, hanem sokkal inkább arra, hogy szó szerint add meg a megfelelő táplálékot az agyadnak, korgó gyomorral ugyanis nagyon nehéz lesz koncentrálni. Ugyanakkor viszont nem mindegy, milyen étellel a hasban kezdesz neki a melónak.

Talán még tanulmány sem kell hozzá - de persze készült erről is -, hogy belássuk, a proteinben gazdag menü a legjobb választás, ez ugyanis az egyetlen makrotápanyag, ami 15-20 perccel a bevitele után is képes fokozni az ember kognitív képességeit. Érdemes tehát az ebédszünetben egy kis csirkét, marhahúst vagy halat fogyasztani, a kisebb szünetek alkalmával pedig például egy fehérjeszeletet betolni.

Mozdulj ki az irodából

Sajnos rengetegen kénytelenek egy mesterségesen megvilágított irodában robotolni egész nap, ám ha megoldható, mindenképpen ajánlatos legalább pár percre kimozdulni onnan. Szintén tanulmányokkal támasztották már alá azt, hogy csupán azzal képes lehetsz enyhíteni a mentális fáradtságot, hogy a természetben vagy. Ha magadba szívod a napfényt, máris javítasz a produktivitásodon és aludni is jobbat fogsz majd este.

És hogy mi van akkor, ha nem tudod megoldani, hogy kiszabadulj az irodából? Erre is van megoldás, vidd be a természetet! Válassz ki néhány neked tetsző növényt és helyezd el az asztalodon, már ettől is türelmesebbé válhatsz és a morálod is jobb lesz.

Iktass be egy edzést, vagy legalább sétát

Az edzés az egyik legegyszerűbb módszer, ha célunk a mentális fáradtság csökkentése, illetve az energia és a produktivitás növelése. Egy brazil tanulmány szerint már 10 percnyi edzés is elég ahhoz, hogy javuljon a memóriánk és jobb legyen a figyelmünk az egész nap során. 

Ha kötött munkakörben dolgozol, nyilván nehezen tudnád megoldani, hogy legalább néhány perc erejéig kondizhass egy kicsit, szerencsére azonban egy kiadós séta is hasonló előnyökkel bír. Ha még inkább szeretnéd kihasználni a sétálva töltött időt, akkor a mobilod hagyd szépen az asztalon, az ugyanis csak a szorongásodat növeli.

Csak ülj és hagyd barangolni az elméd

Eddig felsoroltunk néhány dolgot, hogy mi mindent tehetsz annak érdekében, hogy újratöltsd az energiáid, de mi van a semmittevéssel? A Science magazin riportja szerint ha csak simán ülsz egy helyben és álmodozol egy kicsit, az már felérhet egy meditációval. Amikor ugyanis nem gondolsz semmi munkával kapcsolatos dologra, csak simán ábrándozol, olyankor az agyad leterhelt része, a prefrontális kéreg végre kikapcsolódhat egy kicsit.

Ilyenkor ráadásul új ötletek is az eszedbe juthatnak, olyan rejtett válaszok, amelyekre talán már régóta kerested a választ. Az álmodozás útján tehát megoldásokat is előhívhatsz a tudattalanból, miközben gyakorlatilag pihensz, ilyen egy igazi win-win szituáció.

Az egyik legfontosabb pont tehát az lenne a munkahelyi szünetekkel kapcsolatban, hogy szakadj el a képernyőktől. Lehet, hogy jó ötletnek tűnik a telód nyomkodásával tölteni a szabad perceket, de sokkal jobban jársz, ha inkább sétálsz egyet vagy eszel valami fehérjében gazdag ételt. Vagy mondjuk szocializálódsz egy kicsit a munkatársakkal, az alkalmazottak közötti szoros kapcsolat ugyanis szintén növeli az eredményességet és a lelkesedést az adott munka iránt.

Mindent összefoglalva a rendszeresen szüneteket tartó alkalmazottakat sajnos sokszor lustának és dologkerülőnek nézik, holott ha valaki okosan csinálja, éppen ezzel válhat sokkal produktívabbá, hiszen így végezhetünk el kevesebb idő alatt több munkát. Persze mindez csak akkor igaz, ha a henyélés után valóban odateszi magát valaki. Mivel te biztosan így szoktál tenni, azt a néhány szabad percet is megengedheted magadnak.

(via)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…