Nehéz a természet viharos kénye-kedve ellen védekezni, de nem lehetetlen. Mutatunk néhány pro-tippet, amivel te kerülhetsz ki győztesen a természet kontra háztető csatából!

A klímaváltozás egyre több és nagyobb intenzitású viharokat eredményez, amelyek jelentős károkat okozhatnak az épületekben, leginkább azok tetőszerkezetében. Az éghajlatkutatók a napjainkat mindinkább jellemző szélsőséges időjárási viszonyok további erősödésével számolnak; már nem csak nyáron kell számítani dörgéssel és villámlással tarkított, pusztító erejű viharokra, hanem egyre inkább ősszel is (nem is beszélve a rengeteg esőről).

A biztosítótársaságokhoz érkezett bejelentések alapján Magyarországon a leggyakoribb kártípus a viharkár, a legjellemzőbb káresemények pedig a vihar és a nagy szél okozta tetőmegbontások, a fa ki- és rádőlések, valamint a beázások. Ezért is érdemes a tetődre is úgy tekinteni, mint a házad belső tereire, vagy épp a kertedre, hiszen a tető ugyanúgy folyamatos gondosságot és karbantartást igényel.

Tartós tetőszerkezet = biztos alapok

A növekvő károk miatt egyre nagyobb a szerepe a hatékony megelőzésnek. Nem mindegy, hogy mivel és hogyan fedjük le a házat.

A tető tartósságát három tényező határozza meg: a kiválasztott tetőfedő-termékek minősége, a megfelelő műszaki tervezés, valamint a beépítés színvonala.

Ahhoz, hogy a tető tartósan a helyén maradjon még szélsőséges időjárási körülmények között is, nagyon lényeges a felhasznált kötőelem minősége. Ilyenek például az UV-álló szigetelőanyagok, a szálerősített kenhető vízszigetelő anyagok, az univerzális rögzítőkapcsok vagy a rögzítőszegek. Ezen kívül érdemes rendszeresen karbantartani az épület tetőzetét, héjalását; a laza, esetleg korábban elcsúszott cserepeket, palákat a lehető leghamarabb igazítsd ki, illetve rögzítsd vissza a helyére. A kémények kilazult építőelemeit is távolítsd el mielőbb, mert ha leesnek, a tetőzetet is beszakíthatják, ami súlyos károkat okozhat. Alapvető szabály, hogy vihar idején legyen zárva az összes nyílászáró, valamint a teraszról és a kertből vidd szélvédett helyre az ott lévő tárgyakat.

Ellenőrizd a záróelemeket

A legtöbb kellemetlenséget a nem megfelelően beépített záróelemek okozzák. A beázások főként a kémény- és falszegélyek, valamint a hajlatok menti illesztések rossz záródása miatt keletkezhetnek. Ha a zárólemezek tömítése nem tökéletes, a bádog elrozsdásodott vagy sérült, esetleg hiányzik a fémlemezek peremezése, akkor a tető be fog ázni. A tömítést UV-álló tömőanyaggal te magad is megcsinálhatod, de azért a bádogosmunkát minden esetben erősen javasolt szakemberre bízni.

Mielőtt megtörténne a baj, nézz utána, mire van jótállásod

Ahogyan a tetőszerkezet megépítéséhez, a megfelelő lakásbiztosítás megkötéséhez is érdemes előzetesen és alaposan tájékozódni, mert nagyon sokféle konstrukció található a piacon. A legfontosabb szempont, hogy a biztosítási összeg meghatározásához ne a forgalmi értékkel kalkulálj, hanem az
újjáépítési értékkel, amennyiért az adott épületet újra fel lehet építeni egy esetleges kár után.

Az ingóságok értékével azonban nem csak szerződéskötéskor kell foglalkozni. A biztosítás évenkénti megújításakor célszerű végiggondolni, hogy ingóságaid értéke mennyivel növekedett, illetve hogy az épületet kibővítetted-e,. Ha a változás mértéke több, mint 10 százalék, mindenképpen változtatnod kell a biztosítási összeg maximumán. Ellenőrizd azt is, hogy az időjárás egyre gyakoribb szeszélyeivel szemben van-e jótállásod: ha nincs, még a biztosítási év alatt sem késő változtatni.

Viharkár után: mielőbbi felmérés és helyreállítás

Amennyiben a kellő elővigyázatosság ellenére mégis viharkárod volt, a legelső teendőd, hogy a keletkezett károkat lehetőség szerint igyekezz enyhíteni és a további károkat próbáld meg megelőzni; például azonnal gondoskodj a megfelelő ideiglenes tetőfedésről. A viharok elvonulása után pedig mielőbb méresd fel szakemberrel, hogy a tetőszerkezet mennyire sérült és milyen terhelést képes még elbírni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában