És még a teljesítményed is megdobod vele.

Nem is húzzuk az időt: azontúl, hogy (elvileg) segít kikelni az ágyból és elűzni az álmosságot,

a koffein kiválóan hat a sportteljesítményre, sőt, még a zsírégetésben is nagy segítség tud lenni.

A koffein az agy és a központi idegrendszer stimulálásával működik:

  • gátolja a fáradást és segíti az ébren maradást: blokkolja az adenozin hatását – ez egy, az agyat nyugtató és fáradást okozó, a nap során fokozatosan növekvő mennyiségben termelődő neurotranszmitter, ettől van az, hogy estére elálmosodsz.
  • megemeli az adrenalin szintet és a dopamin, valamint norepinefrin aktivitását is az agyban, így eredményez állandó készültséget, figyelmet, összpontosítást.

Kábé 20 perc alatt szívódik fel és jut a vérkeringésbe, majd a fogyasztás után kábé 1 órával fejti ki maximális hatását.

FYI: a koffein...

  • ....remek antioxidáns forrás

Egy tanulmány szerint egy átlag táplálkozású ember kávéval több antioxidánst tud bevinni, mint amennyit zöldségből és gyümölcsből összesen bevisz.

  • ...esszenciális tápanyagokat tartalmaz

Már egyetlen csésze kávéban megtalálható a napi szükséglet 10%-a B2 vitaminból, 6%-a pantoténsavból, 3%-a mangánból és káliumból, valamint 2%-a magnéziumból és B3 vitaminból.

  • ...fokozza az anyagcserét

A koffein az egyik olyan természetes hatóanyag, ami segíti az anyagcsere fokozását, akár 3-11%-kal – ugyanakkor kutatások bizonyították, ahogy az ember hozzászokik a folyamatos, napi szinten bevitt mennyiséghez, ez a hatás idővel csökken.

  • ...védi a májat

Szakértői becslések szerint mintegy 25-70%-kal csökkentheti a májzsugorodás rizikóját.

És a koffeinnek az edzőtáskádban is ott a helye, három dolog miatt is

#1 ...azáltal, hogy a központi idegrendszer stimulálásával késlelteti a kifáradást, növeli zsír felhasználását az izomban, az állóképességi sportoknál pedig megdobja a maximális oxigénfelvevő kapacitást.

#2 ...emeli a testhőt, ami segíti az anyagcsere hatását, a magasabb testhő elérése ugyanis pedig plusz energiát, vagyis kalóriát kíván, ergo a koffein zsírégető hatással bír.

#3 ...a gyorsabb anyagcserének köszönhetően pedig a regenerációt is gyorsabbá teszi.

Természetesen koffein alatt nemcsak a kávét értjük, hanem a koffeintartalmú italokat is, például a teát és a kakaót, de vannak táplálékkiegészítők is

– ott van például a Thermo Drine kapszula, ami főleg fogyni vágyóknak ajánlott.

Tanulmányok 200 mg koffein fogyasztását javasolják edzések előtt – az a leghatékonyabb, ha táplálékkiegészítőként viszed be.

Ha bizonytalan vagy, kérj nyugodtan segítséget vagy tanácsot szakembertől – a BioTechUSA szakembereitől ITT akár online is tudsz kérdezni.

És az megvan, hogy...?

Zsírt kell enned, hogy zsírból fogyj az egyik legeredményesebb diéta szerint

Mondjuk is, miről van szó, és hogyan is néz ki a dolog.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában