Egy friss kutatás szerint drasztikusan át kell alakítanod az étrendedet az emberi szervezet és a bolygó egészségének megóvása érdekében.

Az étel, amit megeszünk és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, mind hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére, a Londoni Egyetem munkatársa, Tim Lang szerint „jelenleg azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben”.

A krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

A legújabb tanulmány során arra jutottak a szakértők, hogy

Ha ezt betartanánk, vagyis követnénk az általuk Planetary Health-nek (A Föld egészsége) nevezett étrendet, akkor akár

  • évente több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni, plusz
  • csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve
  • elősegíthetnénk a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megóvását.

„A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa”

A becslések alapján a globális népesség 2050-re eléri a 10 milliárd főt. Egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához pedig drasztikusan át kell alakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni kell az élelmiszertermelést, illetve csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene. Az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

Langék úgy vélik, nagyon vakmerő lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog ehhez az ideális étrendhez. Az élelmiszerhez való egyenlőtlen hozzáférés ugyanis ellehetetleníti a diéta globális szintű bevezetését.

(Forrás / fotó: MTI / Pixabay)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon