Ahogyan a korábbi 3 évben, úgy idén is a balatoni boroké lesz a főszerep a fővárosi Erzsébet téren. Május 4-6. között a kiváló nedűkön kívül, a kóstolás élményét még teljesebbé tevő gasztronómiai és kulturális kínálattal várják a borrégió szerelmeseit, konkrétan lesznek sültek, kézműves csokoládék és sajtok. Koncertek tekintetében lesz Herczku Ágnes és Kerekes Band és egyéb fellépők is. A látogatók a régió tradicionális szőlőfajtái között számos hungarikumot kóstolhatnak, mint például a juhfarkot és a kéknyelűt, de népszerű világfajtákkal – főként a bordeaux-i és burgundi – is készülnek a borászok. A Balaton környékén termő borok sajátságos karakterrel bírnak. A régió fehérbor-kínálatában fajtától és terroirtól függően a könnyedebb, friss és illatos stílustól a magasabb sav- és alkoholtartalmú, érleltebb stílusig minden megtalálható. Nagy a választék az elegáns, nagy testű és tanninos, magas alkoholtartalmú vörösborokból is. Aki pedig a rosé borokra kíváncsi, szintén nem fog csalódni.
Idén újdonság a "Habzósarok", ahol fröccs, habzóborok és pezsgők várják a frissülni vágyókat. A balatoni habzóborok palettája egyre bővül, minőségük kiemelkedő. Közkívánatra idén egy egész standnyi kínálat lesz bor-fröccsökből, gyöngyöző borokból és a régióban készített pezsgőkből.

Hasznos

Belépőjegy ára: 1900 Ft. A belépőjegy ára tartalmazza a kóstoló poharat. Kóstolójegy ára: 100 illetve 500 Ft. A kóstolójegy a Balatoni Borok Fesztiváljának hivatalos fizető eszköze. A kiállítók standjainál kizárólag kóstolójegy ellenében lehet borokat megkóstolni, megvásárolni. Egy-egy kóstolásért több kóstolójegyet is elkérhetnek a kiállítók a bor értékétől függően. Kóstolójegyek a pénztárakban és az információs pavilonban vásárolhatók. Az ételek megvásárlása készpénzzel lehetséges.

A Balaton Borrégió területén hat borvidék található: a Balatonboglári, a Balatonfüred-Csopaki, a Badacsonyi, a Zalai, a Balatonfelvidéki és a Nagy-Somlói borvidék, összesen 10,6 ezer hektár területen. A régió talajösszetétele rendkívül változatos. A homokos, meszes, agyagos talajok a Pannon-tenger, míg a fiatal bazalthegyek a vulkanikus tevékenység örökei, továbbá jelentős a löszös talajú területek nagysága is. Ezeknek az adottságoknak köszönhető, hogy a balatoni borok ásványosságban gazdagok. A borrégió tradicionális szőlőfajtái között számos hungarikum és a népszerű világfajták – főként a bordeaux-i és burgundi fajták – is megtalálhatóak. A szőlőültetvények az átlagosnál több napsütésnek köszönhetően kiváló minőségű alapanyagot biztosítanak a borászat számára, sőt, az északi part jelentős része a Balaton víztükrének napsugárzást visszaverő hatását is élvezi. A Balaton Borrégió borai nagyon sokszínűek, így minden borkedvelő megtalálja köztük kedvenc stílusát, a kedvenc balatoni borait.

(Forrás: balatoni borok fesztiválja)

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában