Gyakorlatilag megfojtja a tavakat az éghajlatváltozás.

Kutatók csaknem 400 tó vízének hőmérsékletét és (oldott)oxigén-szintjét elemezték, majd arra a megállapításra jutottak, hogy

több száz tó vizének oxigénszintje csökkent az elmúlt négy évtizedben (az Egyesült Államokban és Európában*)

– a vizsgált tavak felszíni vizeiben átlagosan 5,5%-kal, a mélyebb vizekben 18,6%-kal csökkent az oldott oxigén szintje.

* A szakemberek szerint valószínűleg a világ más tavaiban is csökken az oldott oxigén szintje.

Az ohiói Miami Egyetem biológiaprofesszora és a tanulmány társszerzője, Craig E. Williamson szerint az eredményeik azt sugallják, hogy – nem meglepő módon – az éghajlatváltozás okozta melegedés és az emberi tevékenységek miatt egyre csökkenő víztisztaság az oka az oxigénszint fogyatkozásának.

A fogyatkozó oxigénszint fokozott halpusztulást, algavirágzást és metánkibocsátást eredményezhet:

  • A mélyebb vizek oxigénszintjének csökkenése komoly fenyegetést jelent az olyan vízi élőlényekre, amelyek érzékenyebbek a hőmérséklet emelkedésére, mint például a hidegvízi halak. A nyári hónapokban ezek a teremtmények a hűvösebb mélyebb vizekbe vonulnak vissza, ám ha ezek oxigénben szegények, akkor a halak nem maradnak életben.
  • A vizsgált tavak nagyjából negyedénél a felszíni vizek oxigénszintjének emelkedését észlelték a kutatók, ami ugyancsak rossz jel, mert valószínűleg fokozott algavirágzással van összefüggésben. Ezekben a tavakban a mélyebb vizek oldottoxigén-szintje „nagyon alacsony”, sok faj számára lakhatatlan volt.
  • Kutatások szerint az ilyen oxigénhiányos tavakban az üledékből metán szivárog.

Eközben...

(Forrás: The Guardian, Nature, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről