A gyakori árvizek és a túlzsúfoltság szülte az ötletet.

Indonézia zsúfolt fővárosában, az alaphangon több mint 10 millió fős Jakartában található egy bevásárlóközpont tetején a Cosmo Park. Ez a fém kerítéssel körülvett, 78 épületből álló, tíz emelet magasan létrehozott falu, vagyis inkább amolyan kertváros 10 évvel ezelőtt épült, létezéséről pedig a helyiek sem nagyon tudtak egészen a múlt hónapig, amikor is egy drónfelvétel le nem buktatta:

shahrirbahar on Twitter

Good morning Jakarta. Macam mana lah diorang terfikir nak develop taman perumahan atas bangunan?

Az égi lakóparkban egyébként pontosan ugyanarra van lehetőség, mint egy hagyományosban: a gyerekek az utcán bringázhatnak, a lakók pedig öntözhetik növényeiket a kertben, stb... – csak hát ugye tíz emelet magasan, fém kerítések között.

Ez kis kertváros egy igazi menedékhely, ugyanis Jakarta súlyos problémáktól szenved:

  • Mivel a város jelentős része tengerszint alatt helyezkedik el, gyakoriak az árvizek, sőt, a város gyakorlatilag egyre csak süllyed.
  • És akkor ott van még a túlzsúfoltság is, amely alapvetően megnehezíti a mindennapokat és amely gazdasági szinten is érezhető extra kiadással jár – a fejlesztési miniszter szerint a közlekedési dugók évente kábé 7 milliárd dollár veszteséget termelnek.

Ezeket szem előtt tartva, felmerült az indonéz főváros elköltöztetése.

(Forrás: Guardian, Index, fotó: shahrirbahar)

És ezt olvastad már?
Sörösdobozba öntött szemfényvesztés, amely már 300 milliárd forintot ér