Még ma is meghökkentő a friss Pritzker-díjas építész, Jamamoto Riken közel fél évszázados terve, ami a későbbi munkáinak előhírnökének bizonyult.

A friss Pritzker-díjas Jamamoto Riken munkáival kapcsolatban elsősorban „a közösségek építészetét” szokás emlegetni, a díjat odaítélő zsűri is ezt emelte ki. Ugyanakkor nem csak erről lehet beszélni a 78 éves japán tervezővel kapcsolatban; a két építész, Fabrizio Gallanti és Francisca Insulza által alapított és szerkesztett FIG projects oldal például Jamamoto egy korai, formabontó munkáját emelte ki.

Az 1977-ben épült Jamakava villa minden helyisége külön térbe került, de egyetlen, hatalmas tető alá, így minden közlekedés a szabadban, de az időjárástól védve történik.

A Jamakava villa Tokiótól mintegy száz kilométerre nyugatra, Nagano prefektúrában, a Jacugatake-hegy közelében található – mivel magasabban fekszik, tipikusan 3-5 Celsius-fokkal hűvösebb van, mint a fővárosban, az éves középhőmérséklet alig több 11 foknál. Ahogy ebből sejthető, a villát nyaralónak tervezte Jamamoto.

Ez volt Jamamoto első publikált háza, ami nyomban jelezte is a hagyományos építészeti normáktól való eltérést, és határok feszegetését a tervezésnél. Nem öncélúan rajzolta meg:

a megrendelő határozott kérése volt „egy tér, ami magába foglalja a szabadtéri élet lényegét, ahol elmosódnak a beltér és a természet közti határok”.

A nyári laknak nevet adó megrendelő nagy teraszt igényelt, és a környező erdő nyugalmában való elmerülést, természetesen étkező és pihenő hellyel. A különálló helyiségek apró ablakokat kaptak, ezzel az ember sosem szakad el a természettől.

Bár Jamamoto utóbb azt mondta, a nyeregtetőt „a képzeletének akkori korlátai miatt” választotta, mégis egy klasszikus, a tájba tökéletesen illeszkedő forma született. A teljes szerkezet fából készült, a legnagyobb magassága 3,7 méter. Az egymástól elszigetelt helyiségekkel szándékosan hangsúlyozta a külső és belső terek kapcsolatát, újraértelmezve a terek hagyományos hierarchiáját, épület és környezete viszonyát.

A szobákat a funkcióikról nevezte el („a szoba a konyhával” vagy „a szoba az ággyal”).

A Jamakava villa előhírnöke lett az építész későbbi munkáinak, amelyeket a természet iránti mély tisztelet, az egyszerűség iránti elkötelezettség, és a fáradhatatlan innovációra törekvés jellemeznek. Ahogy maga Jamamoto fogalmaz: „Az építészetnek olyasvalaminek kell lennie, ami az élet hátteréül szolgál, nem pedig ami beárnyékolja azt.”

Jamakava villa

Építészet: Riken Yamamoto & Field Shop
Helyszín: Nagano Prefektúra, Japán
Típus: nyaraló
Telek terület: 1050 m²
Az épület alapterülete: 168 m² (az egyes helyiségek mérete összesen 68 m²)
Tervezés – kivitelezés: 1976 – 1977
Fotók: Pritzkerprize.com, Tomio Ohashi

Ez is érdekelhet:

A közösségek építésze kapta a Pritzker-díjat

A Pekingben született japán Jamamoto Riken kapta idén a legrangosabb építészeti elismerést.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Több mint négyezer balkonnapelemet telepítettek Bécsben tavaly

Francia művészettörténész a nap csaja

További cikkeink a témában