Belépéskor le kell hajolni egy alacsony léc miatt, odabent kiegyenesedve viszont rögtön elénk tárul a kilátás: ilyen egy japán teaház – a cseh–lengyel határon.

Osztravától keletre, a lengyel határ közelében épült egy japán teaház: a Hrabinka tó partján nemcsak a vízfelület nyugtatja meg a kis faépítmény vendégeit, hanem a környező erdő végtelenbe nyúló lombkoronáinak látványa is.

Önkéntelenül is lelassít itt az ember, a hatszemélyes ház vendégei szemtől szemben ülnek egymással a teaszertartás alatt, kis időre kizárva a külvilágot.

A könnyed, nyitott szerkezet a hagyományos japán belső tereket idézi, de modern elemekkel.

A hagyományos japán teaszertartás több szabályát is beépítették a dizájnba: belépéskor minden látogatónak le kell hajolnia, hogy át tudjon menni a legalsó vízszintes gerenda alatt, ami a szertartás minden résztvevőjének egyenlőségét jelképező niriji-guchi ajtóra utal. Belépve kiegyenesedik az ember, és nyomban elé tárul a víztározó látványa. A középen lévő alacsony asztalka térdre kényszeríti a vendégeket, mármint a hagyományos japán étkezésnek megfelelő térdelő helyzetbe.

Az alul lévő rétegelt lemezek nemcsak merevítésre szolgálnak, privát teret is kínálnak, és elzárják a látogatót a külső zajoktól. A nyitott bejáraton benézhetünk a belső térbe, a kint lévők is láthatják a folyamatban lévő teaszertartást.

Olyan magasra tervezték az asztalt, hogy a teaszertartás alatt üljenek előtte, később viszont padnak is használhassák, megfelelően az egyszerűségre és kifinomultságra törekvő japán esztétikának. És persze nem feltétlenül kell teaszertartást végezni, lehet sima nyári pavilon is, ahonnan békésen szemlélődhetünk a természetben.

A pavilon alapterülete 3x3 méter, a magassága négy méter, ami egyben a pavilon megengedett legnagyobb magassága is. Lucfenyő padlódeszkákat, nyírfa rétegelt lemezt, a tetőre pedig geotextíliát használtak; a lemezek védelmet nyújtanak a napsütés és eső ellen, ám a vázszerkezet eléggé szellős és nyitott a külvilággal való kapcsolat fenntartásához.

 

Teaház pavilon
Építészet: GRAU architects
Megrendelő: Mood for Wood
Helyszín: Hrabinka tó, Český Těšín, Csehország
Bruttó alapterület: 9 m²
Átadás éve: 2022

(Forrás: GRAU, fotó: Matej Hakár)

Ez is érdekelhet:

Találtunk egy vagány irodaházat egy erdő közepén

Új központot kapott egy fenntartható erdészet, az épület pedig minden eresztékében a cégfilozófiát hirdeti.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

Reneszánsz nő a nap csaja

További cikkeink a témában