Napi szinten fogyasztják a japán szumósok a chankonabe nevű ételt, a fehérjében és kalóriában gazdag ételkülönlegességet.
Japánban nemzeti sportágnak számít a szumó, az ismert versenyzők valóságos sztárok, és nem mellesleg óriások, akiknek komoly kalóriabevitelre van szükségük, hogy erejüket, versenysúlyukat fenntartsák. A világ legnehezebb szumósa, Szatosi Örora 288 kilós, ami persze egyedi, de egy átlagos szumós súlya is 140-160 kg között van.
A közhiedelemmel ellentétben a szumósok ugyanúgy edzenek, mint más élsportolók, és az étkezésre is odafigyelnek.
A tradicionális ételük a chankonabe, ami gyakorlatilag egy leves, rengeteg zöldséggel, tofuval és különböző húsokkal megspékelve.
Először egy levesalapot kell elkészíteni, amiben csirkeszárny, különböző hagymák, gyömbér található. Amíg készül a leves, addig a zöldségek, (retek, sárgarépa, gomba) a tofu, miso paszta előkészítése következik. Majd pedig a levesalappal kell leönteni az egészet és ismét főzni. A következő lépés a darált csirkehús előkészítése, szójával, tojással és egyéb fűszerekkel, végül pedig a masszából formált gombócokat kell hozzáadni a leveshez és lassú tűzön főzni.
Röviden így néz ki az elkészítése:
Ha már Japán:
(Kiemelt fotó: Getty Images)