Merthogy a kollagén nemcsak szimplán kozmetikum, hanem valami, ami elengedhetetlen a szervezeted számára.

Amikor meghallod, hogy kollagén, könnyen lehet, hogy az első, amire asszociálsz ezzel kapcsolatban, az a kozmetikum. Az, hogy bizonyos kollagéntartalmú krémmel kenegetik magukat a rugalmasabb bőrre és fiatalosabb külsőre vágyók, de bőr- és körömápoló szereknél is találkozhatsz vele.

A másik, ahonnan még beugorhat a kollagén, az az étrend- és táplálékkiegészítők, amik fogyasztása manapság egyre felkapottabb lett – azok körében biztos, akik rendszeresen mozognak –, szóval az sem csoda, ha elsőre innen van meg a dolog.

De tudod, hogy mi is az a kollagén?

A kollagén a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben és méretben előforduló, rendkívül teherbíró (rostos) fehérje, a kötőszövetek fő alkotó eleme. Megtalálható – többek között – a bőrben, az izmokban, a csontokban, a szalagokban, az ízületekben és a porcokban is, szóval mindehol ott van a szervezetünkben.

A kollagén három egymás köré tekeredő alfa polipeptid lánc építi fel aminosavakból

A kollagénnek több típusa is létezik, de ezzel most nem untatnánk, merthogy alaphangon 25 féle kollagénmolekulát különböztet meg a tudomány – ITT bővebb információt találsz a fontosabbakról. Amit viszont érdemes tudnod még róla, hogy funkcióját tekintve elég sokrétű feladatot lát el szervezetünkbe, a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabbakat soroljuk:

  • felelős a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért
  • erősíti a csontokat és (karbantartja) az izületeket
  • biztosítja, hogy az izmok erősek legyenek és megfelelően működjenek (például fokozza a teljesítményt és az izomépítést)
  • segít megőrizni a porc integritását, szerkezetét
  • felelős az artériák és vérerek rugalmasságáért
  • egészségesen tartja a szemünket
  • gyorsítja az anyagcserét és ezáltal támogatja a fogyást
  • táplálja a hajat és a körmöket
  • támogatja az emésztést

A kollagén testünkben betöltött szerepét unalomig sorolhatnánk még, de azért már ebből is biztosan összeraktad, hogy tényleg fontos részünket képezi.

A testünk egyébként minden egyes nap előállítja, ám ahogy szervezetünk használódik és öregszik, a kollagén termelése lelassul – ezt onnan veheted leginkább észre, hogy megjelennek a ráncok, vagy előjönnek az izületi fájdalmak –, és ez alól sem a nők, sem a férfiak nem kivételek. Pótlása pedig idővel kívánatossá válik.

A kollagéntermelés 25%-kal csökken, mire 40 évesek leszünk és 50%-kal 60 éves kor felett.

A modern nyugati táplálkozásból azonban szinten teljesen hiányoznak a kollagén (fehérjék),

merthogy manapság már egészen idejétmúlt például megenni a húsok bőrét vagy mondjuk a pacalpörköltet, csontlevest – pedig ezek fogyasztásával jókora kollagénmunicióval kínálhatnánk meg szervezetünket.

A csirke- és marhahús, valamint a halfélék például kiváló forrásai a kollagénnek, aminek termeléséhez elengedhetetlen a megfelelő a mennyiségű C-vitamin jelenléte is a szervezetben, tehát erre is érdemes odafigyelned – fogyassz bátran narancsot, epret, paprikát, brokkolit, hogy csak két-két gyümölcsöt és zöldséget említsünk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem feltétlenül kell külső forrásból pótolni a kollagént, pontosabban kiegészíteni, de javasolt.

Erre pedig a BioTechUSA-nak éppen van egy kis okossága, mégpedig egy kollagén italpor formájában, a Collagen hidrolizált kollagén italpor ráadásul gyorsabban szívódik fel*.

FYI: Laktóz-, glutén- és cukormentes étrend-kiegészítő

*Még pedig azért, mert a hidrolizálás során a hidrolízis folyamatában a vízmolekulák szétszakítják a kémiai kötéseket. A kollagén három aminosav láncból áll, a hidrolizálás során azonban kisebb, pár aminosavláncból álló fehérjék keletkeznek, úgynevezett kollagén peptidek, amiket a szervezeted könnyebben emészt meg és hasznosít.

Ne feledd, ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérj segítséget vagy tanácsot a BioTechUSA szakembereitől – ITT akár online is tudsz kérdezni tőlük.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: BioTechUSA, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Fogynál? Akkor zsírral égess zsírt

Az izomvesztés miatt sem kell aggódnod, viszont nem annyira ajánlott az év mind a 365 napján így étkezned.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés