Hamarosan jöhet a komposztálható samponos flakon, kávékapszula és teafilter, na meg az eldobható, egyszer használatos műanyagok tiltása.

Európában egyre gyűlik a műanyag hulladék, ennek kezelésére pedig egy új tervet dolgoztak ki, ami a kapszulás kávét, a szállodai kis samponokat és a nem lebomló teafiltereket veszi célba.

Az EU-ban fejenként évente 177 kiló csomagolásból származó szemét keletkezik. A mennyiség 20 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben, és egyre csak nő.

Egy friss javaslat betiltaná a felesleges csomagolást: az említett szállodai samponos flakonokat, a gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos műanyag zacskóit, és az eldobható evőeszközöket.

„Azt hiszem, mindannyian találkoztunk ezzel: rendeltünk valamit online, és egy masszív, de félig üres dobozban érkezett” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság éghajlat-politikai vezetője, más példákat is felhozva a felesleges „túlcsomagolásra”.

A terv szerint a fent nevezett termékeknek műanyag helyett iparilag komposztálható anyagból kell majd készülnie, a korlátoznák az üres helyet az online rendelt csomagokban,  míg a műanyag és alumínium dobozokra kötelező betétdíjas visszavételi rendszert vezetnének be, ami némi aprót jelentene a csomagot visszaadó vásárlóknak.

Ezen kívül minden EU-s országnak vállalnia kellene a csomagolási hulladék 15 százalékos csökkentését 2040-ig.

Egyszerűsítenék az újrahasznosítási folyamatot is, például a csomagolásokon feltüntetett egyszerű szimbólumokkal. Az Irish Times szerint „ipari csoportok” lobbiznak a tervek ellen, mert szerintük azok „irreálisak és károsak”.

Mindenesetre az előzetes számítások szerint ha minden klappolna, ezekkel az intézkedésekkel 2030-ra az EU megspórolhatná Horvátország egész éves üvegházhatású gáz kibocsátását, ami a becslésük szerint 6,4 milliárd euró „környezeti és társadalmi költséget” takarítana meg.

Miután az EU-nak gondot jelent a műanyaghulladék feldolgozása, évi több millió tonna kerül a tárolókba, aminek a nagy része csomagolás – miközben rengeteget szállítunk Indiába, Egyiptomba és Indonéziába.

(Forrás: Irish Times, fotó: Egy új kávéfőző bemutatója Lisszabonban – GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Ez nem egy rakás kapszulás kávé, ez a Hold

Egy szicíliai tanárnő hobbiból fotózza a Holdat, és egészen különleges gyűjteményt dobott össze.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában