Akár néhány ételt, akár teljes menüsort is rendelhetsz kiegészítésnek vagy komplett ebédnek, vacsorának.

A karácsonyi sütés-főzés nagyszerű dolog – néhány feltétel teljesülése esetén. Ilyen feltétel például, hogy tudjunk sütni-főzni. Nincs minden veszve, ha nem tudunk, csak úgy kicsit nagyobb a kockázat, hogy másért lesz emlékezetes a karácsonyi ebéd vagy vacsora, mint szeretnénk. Kell még idő is, amiből karácsony előtt nincs sok – amúgy sincs –, és az sem árt, ha a család főzni tudó-akaró tagja nem irtózik attól a hozzávalótól, amelyből finom ételt remélnek a többiek.

Ha valamelyik feltétel nem adott, akkor vagy nem lesz karácsonyi lakoma, vagy nem lesz jó, vagy valaki nem szívesen készíti majd el. Egyik sem szerencsés, de van megoldás a rántottán, mirelit kaján vagy a rokonokhoz-barátokhoz vendégségbe kéredzkedésen túl is: az elviteles ételrendelés minőségi helyekről. Sok étterem kínál ilyen lehetőséget, akár a teljes menüt megrendelhetjük tőlük, akár csak az egyes fogásokat, így megtehetjük például, hogy a süteményeket vagy a halászlevet készítjük el otthon, a főételt pedig készen visszük haza, vagy bármilyen más kombinációt is választhatunk. Esélyünk sincs az összes olyan éttermet felsorolni, ahol van elviteles karácsonyi menü, inkább csak néhány budapestit ajánlunk.

Jardinette (Bp. XI., Németvölgyi út 136.)

A farkasréti Jardinette egy- és négyszemélyes adagokat is kínál angus tatárbifsztekből, pontyból és harcsából készült halászléből, grillezett lazacból, hagymás törtburgonyával és párolt lilakáposztával tálalt sült kacsacombból, de van kocsonya, saláták, és persze desszertek, amelyek közül a fahéjas sültalma-krémmel készített flódni tűnik kihagyhatatlannak.

A rendeléseket december 17-én 16 óráig fogadják, az ételeket 23-án lehet átvenni.

Náncsi néni vendéglője (Bp. II., Ördögárok út 80.)

Ha fehér lesz a karácsony, a készülődés igazán kellemes része lesz Hűvösvölgybe menni december 22-én vagy 23-án, hogy átvegyük a Náncsi nénitől a karácsonyi ételeket.

Természetesen van halászlé, töltött káposzta, liba- és kacsacomb, de kérhetünk fácán erőlevest szarvasgombás daragaluskával, pirosra sült báránycsülköt illatos fűszerekkel, rántott tokhalfilét és más különlegességeket. A rendeléseket 18-án 21 óráig fogadják.

Gundel étterem (Bp. XIV., Gundel Károly út 4.)

– Finom ez a halászlé! – Igen, a Gundelből van – ez a párbeszéd is elhangozhat 24-én, mert az egyik legpatinásabb budapesti étterem is kínál elvitelre karácsonyi fogásokat. A halászlé fogas- és pontyfiléből készül, a libamáj pástétom szarvasgombával, kérhető töltött káposzta, diós és mákos bejgli, Gundel csokoládétorta, valamint két- és négyszemélyes Gundel gourmet-csomag, amely egy komplett menüsort jelent.

December 20-áig lehet rendelni, 23-án vagy 24-én vehetők át az ételek.

Textúra (Bp. V., Sas utca 6.)

A Michelin-csillagos Sárközi Ákos étterme, a Textúra öt fogását sorakoztathatjuk az asztalra: halászlé ponttyal, halászlé harcsával (mindkettőhöz opció a belsőség), kacsamáj pástétom almachutney-val, erdélyi töltött káposzta csomborral és csülökkel, és zserbó jelenti a kínálatot.

20-a éjfélig lehet rendelni, 24-én délelőtt mehetünk az ételekért.

Larus étterem (Bp. XII., Csörsz utca 18/b)

Ha 22-én, péntek délelőtt találjuk ki, hogy mégsem magunk akarjuk elkészíteni a karácsonyi ételeket, még akkor is rendelhetünk a Larusból.

A halászlé bajai, akasztói szikipontyfiléből készül, a mangalicatarját fűszeres mézzel kenegetik, pirított hagymás burgonyával, sült almával és mustáros szósszal körítik, a bejgliket aszalt gyümölcsökkel is gazdagítják – csak hogy néhány fogást emeljünk ki. A megrendelt ételeket 23-án vagy 24-én lehet átvenni.

(Fotók forrása: az éttermek. A nyitókép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Egyre kisebbek a madarak, az agyuk viszont egyre nagyobb

További cikkeink a témában