Kevesebb homok, több kávé: így lehet erősebb a jövő betonja, nyilván nem a koffein miatt.

Mintegy 30 százalékkal erősebbé teszi a betont, ha kávézaccot kevernek hozzá – állapította meg az ausztrál RMIT University kutatása. Nyilván nem a koffein miatt.

A kutatók a betonkészítéshez használt homok 15 százaléka helyett kevertek zaccot az anyagba, hőkezelés után. A zaccot a kísérletek során 350 és 500 fok közötti hőmérsékletekre melegítették, hogy egy faszénhez hasonló anyag, bioszén keletkezzen. Végül azt találták, hogy a betonkeveréshez a legjobb a 350 fokon kiégetett kávémaradvány.

Eredetileg a munkahelyeken megmaradt, csak kidobásra „használt” kávézacc hasznosításán gondolkodtak, de a módszernek további két nagy előnye is lehet.

Az egyik nyilvánvalóan az, hogy erősebb lesz tőle a beton, miután a (hőkezelt) zacc megköti a nedvességet, így meggátolja a beton kiszáradását, és megelőzi a mikrorepedések kialakulását. A másik előny, hogy az építkezésekhez használható homok fogytán van, olyannyira, hogy 2050-re teljesen kifogyhat a Föld felszínéről, így sokat számít, ha egy részét meg lehet spórolni.

Ausztráliában évente 72 millió tonna betont állítanak elő, amihez közel 29 millió tonna homok szükséges, míg az összes rendelkezésre álló zaccból 22 500 tonna adalékanyagot lehetne előállítani.

Bár a kutatók elismerik, hogy még kezdeti fázisban vannak a kísérletek, és további teszteket kell végezni, azért úgy néz ki, az eredmények nem maradnak a labor falai közt: máris tárgyalnak helyi önkormányzatokkal a lehetséges jövőbeli felhasználásról, például járdák építéséhez.

(Forrás: Guardian, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Gyönyörű harmincassal búcsúztatjuk a hetet

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

További cikkeink a témában