A jövő valóság, már a konyhában is.
Az IBM MI laborjának több kutatója évek óta együttműködik az ételízesítők és fűszerkeverékek világvezetője, a McCormick & Company ételfejlesztőivel, a közös munka eredménye, pedig már idén a boltokba kerülhetnek.
Igaz, ezek az ételek – mint például a speciális szezonális mixek toszkán csirkéhez, bourbonos szűzpecsenye, new orleansi kolbász – egyelőre inkább csak a klasszikusok felújított változatai, a kutatók ugyanis lépésről lépésre igyekeznek kitolni a határokat.
A mesterséges intelligenciával az ételalkotás nemcsak gyorsabb, de...
Manapság hetekig-hónapokig eltart, amíg egy ötletből piacra kész kaja lesz. Sok tényezőt figyelembe kell venni, majd egy specialista kidolgozza, aztán a cégnél többször át- és újradolgozzák, ám Hamed Faridi vezető tudós szerint az MI segítségével 70%-kal gyorsítható a munka. Ugyanakkor a rendszer sokkal többre képes, mint a folyamat szimpla felgyorsítása:
- a mesterséges intelligencia ugyanis az ember által figyelmen kívül hagyott ízeket és formulákat is generálhat,
- nem részrehajló, nincs kedvenc fűszere és étele,
- azzal pedig, hogy a McCormick több évtizednyi adatainak és kontextuális információinak tulajdonában van, alternatívákat is számításba vesz.
- A döntésének meghozásánál a személyes preferenciák kulturális, helyi és hangulati alapjait is figyelembe veszi.
Faridi szerint a jövőben másként nem is lehet majd új termékeket előállítani, és húsz év múlva már ez lesz a bevett rendszer, ami szerinte ugyanúgy megváltoztatja magát az ételalkotást, mint ahogy az elektromos járművek átalakítják az autóipart.
(Forrás / fotó: Szuperfarm / Pixabay)