A kén-hexafluorid és néhány társa akkora láthatatlan veszélyt jelent az emberiségre, mint az ókorban az ólom. 3200 év alatt bomlik le, és sok otthonban most is jelen van.

Hihetetlenül hangzik, de létezik egy, a szén-dioxidnál

23 500-szor

magasabb globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező gáz. Már a puszta létezése is ijesztő, az meg pláne, hogy sok esetben még ma is bekerül az otthonainkba – írta meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete.

Mi ez a szörnyeteg, és hogyan védekezhetünk ellene?

Ő a kén-hexafluorid (röviden SF6): a környezetre súlyosan káros, üvegházhatású gáz, a nagy felmelegedési potenciállal rendelkező fluoridtartalmú gázok egyike. Nem volna velük olyan nagy baj, ha csak kuksolnának egy-egy labor mélyén, de a HuGBC szerint

„legalább olyan mértékű láthatatlan veszélyt jelentenek az emberiségre nézve, mint az ókorban az ólomedények, amelyek a virágzó kultúra vesztét okozták.”

Az SF6-ot számos termék gyártása során használták korábban, azonban az elmúlt években a legtöbb termék esetében betiltották. A tilalom alól azonban kivételt képeznek a kapcsolóberendezések, a villamos berendezések hálózathoz való csatlakoztatására és leválasztására használt kapcsolók. Ezek esetében a mai napig használják az SF6-ot elektromos szigetelőanyagként.

3200 év alatt bomlik le

Még szebb, hogy „a kapcsolóberendezések piaca együtt növekszik az ingatlanszektor növekedésével: az épületekbe, a különböző energiatermelő erőművekbe és a közműhálózatokba beépített középfeszültségű kapcsolóberendezések túlnyomó többsége továbbra is SF6-gázt tartalmaz. Ez a környezetszennyező gáz azonban 3200 év, azaz a szén-dioxidnál százszor hosszabb idő alatt képes csak lebomlani.”

Megoldás lehet a technológiai váltás. Az Eaton kidolgozott egy eljárást, ami hamarosan képes lehet kiszorítani a piacról az SF6 használatát. A vállalat által kifejlesztett kapcsolóberendezések „SF6-gáz helyett szilárd szigetelésűek, és vákuumkapcsolást alkalmaznak, így a megszakítók teljesen karbantartásmentesek, és ellentétben az SF6-szigetelésű megszakítókkal, mérgező melléktermékek sem képződnek a használatuk során”.

(Forrás: Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, borítókép: Waldemar Brandt / Unsplash, illusztráció)

Addig is, amíg beszerzed Messiék dizájnkonyháját...

Amerikában van egy folyó, ami annyira szennyezett, hogy megérinteni is veszélyes

Arra kérik a lakosságot, hogy aki hozzáért a vízhez, a lehető leghamarabb mosakodjon meg, és akár forduljon orvoshoz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában