A Kenyeres birtok újra divatba hozza a szürkemarhát, fenséges burgerekkel támad.

Ősei a honfoglaló magyarokkal érkezhettek a Kárpát-medencébe, a hatvanas években kis híján kihalt, hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele pedig a szürkemarhahús fogyasztásának népszerűsítése a gasztronómiában. A 7500 egyedet számláló teljes hazai szürkemarha állomány több mint 15 százalékát, 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, minthogy

átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba, méghozzá úgy, hogy szó szerint kezünkbe adja – egy, az egész világon egyedülálló hamburger formájában.

A Birtok az első piaci szereplő, amely a teljes termékláncot lefedve, a tenyésztéstől a feldolgozáson keresztül a végfogyasztókat kiszolgáló, folyamatosan bővülő, országos streetfoodhálózatig ilyen komplex módon veszi ki a részét a fajta gazdaságos fenntartásából.

A magyar szürkemarha állománya jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben, miután a 20. század közepén majdnem kihalás szélére került. A 70-es évek óta állománya folyamatosan gyarapodik. Az ikonikus, és a génkészlet őrzéséért is felelős hortobágyi gulya mellett egyre több magángazdálkodó is vállalkozik a szigorúan szabályozott tartási körülményeket megkívánó szürkemarha tartására.

Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, a hozzávetőleg 1200 állatot tartó bajai székhelyű Kenyeres Birtok, ahol nemcsak a hungarikumként már világszerte ismert haszonállat tenyésztésével és feldolgozásával foglalkoznak, de népszerűsítik is a fogyasztók körében. A terméklánc végén egy folyamatosan bővülő országos franchise foodtruckhálózat áll.

A kivételesen értékes hús feldolgozása a birtok saját húsüzemében történik, a hamburgerbuci saját pékségben sül, a húspogácsák pedig 100 százalékban saját nevelésű szürkemarhából készülnek, ráadásul a pogácsákba bekerülnek az értékes húsrészek is, ami egyáltalán nem megszokott a hamburgerpiacon.

Ezzel az egyedülálló hamburger teljes útja végigkövethető a borjú születésétől az ízletes falatokig.

Szürkemarha-matek

Egy átlagos 500-600 kg-os vágósúlyú szürkemarhából mintegy 1500 darab 150 grammos hamburgerpogácsa készíthető. A Birtok középtávú célja évi 300 000 darab hamburger értékesítése, melyet évi 200 vágómarha tartását képes fedezni. Figyelembe véve a 3 és fél éves nevelési időszakot, csak a hamburgerek 700 szürkemarha hosszú távú fennmaradását szolgálják, mely a hazai teljes állomány közel 10 százaléka.

Ha figyelembe vesszük, hogy a burgereken kívül 100 százalék szürkemarha sonkákat és szárított hústermékeket is kínálnak, akkor ez a 700-as darabszám még magasabb lehet. Mindemellett szalámik is készülnek a Birtokon, mely termékcsaládot hamarosan a világ legigényesebbnek tartott húspiacára, Japánba exportálják.

Edd meg, hogy megmentsd: évi 300 000 hamburger értékesítése 700 szürkemarha fennmaradását biztosítja.

Folyamatos expanzió

A mára hat városban jelenlévő Kenyeres Birtok hálózata folyamatosan gyarapodik.

A jelenlegi terveink között szerepel az országos foodtruckhálózat további bővítése. Szeretnénk a közeljövőben tíz helyszínen jelen lenni, valamint tervezzük az ország első olyan streetfoodéttermének megnyitását Budapesten, ahol szürkemarha ételeket és termékeket lehet fogyasztani és vásárolni

– mondta el Csillag Sándor, a Kenyeres Birtok franchiseigazgatója.

Mennyi van a hamburgeredben?

Nagyjából 15 000 kilométert sétál egy átlagos szabadtartású szürkemarha, mire három és fél éves korára eléri a 500-600 kg körüli vágósúlyt.

Nem csoda, hogy a legelőn kizárólag friss füvet és gyógynövényeket, télen és a hízlalási időszakban pedig szénát és kukoricát fogyasztó állatok húsminősége semmi mással össze nem hasonlítható. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket.

Lassú növekedésük szintén hozzájárul a kivételesen tömör és ízgazdag húsminőség eléréséhez. Vízigényüket is természetes forrásból fedezik, és ökológiai lábnyomukat nem növelik a Kenyeres Birtok természetvédelmi besorolás alá eső legelőit taposó patáik sem, hiszen ennek köszönhetően alakulhatnak ki a terület egyedülálló növénytársulásai” – tette hozzá Vig Gergő a Kenyeres Birtok birtokigazgatója.

Hol tudod megkóstolni?

Budapesten a Pólus Center bejáratánál áll a food truck, ezen kívül Baján, Cegléden, Szadán, Kecskeméten és Szombathelyen is.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Koktélozás feszengés nélkül: ilyen Budapest legújabb komfort bárja

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
34% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
66% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Öt pikáns ajándékötlet a barátnődnek, ha idén kicsit felforrósítanád a karácsonyt
Hirdetés