A Kenyeres birtok újra divatba hozza a szürkemarhát, fenséges burgerekkel támad.
Ősei a honfoglaló magyarokkal érkezhettek a Kárpát-medencébe, a hatvanas években kis híján kihalt, hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele pedig a szürkemarhahús fogyasztásának népszerűsítése a gasztronómiában. A 7500 egyedet számláló teljes hazai szürkemarha állomány több mint 15 százalékát, 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, minthogy
átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba, méghozzá úgy, hogy szó szerint kezünkbe adja – egy, az egész világon egyedülálló hamburger formájában.
A Birtok az első piaci szereplő, amely a teljes termékláncot lefedve, a tenyésztéstől a feldolgozáson keresztül a végfogyasztókat kiszolgáló, folyamatosan bővülő, országos streetfoodhálózatig ilyen komplex módon veszi ki a részét a fajta gazdaságos fenntartásából.
A magyar szürkemarha állománya jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben, miután a 20. század közepén majdnem kihalás szélére került. A 70-es évek óta állománya folyamatosan gyarapodik. Az ikonikus, és a génkészlet őrzéséért is felelős hortobágyi gulya mellett egyre több magángazdálkodó is vállalkozik a szigorúan szabályozott tartási körülményeket megkívánó szürkemarha tartására.
Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, a hozzávetőleg 1200 állatot tartó bajai székhelyű Kenyeres Birtok, ahol nemcsak a hungarikumként már világszerte ismert haszonállat tenyésztésével és feldolgozásával foglalkoznak, de népszerűsítik is a fogyasztók körében. A terméklánc végén egy folyamatosan bővülő országos franchise foodtruckhálózat áll.
A kivételesen értékes hús feldolgozása a birtok saját húsüzemében történik, a hamburgerbuci saját pékségben sül, a húspogácsák pedig 100 százalékban saját nevelésű szürkemarhából készülnek, ráadásul a pogácsákba bekerülnek az értékes húsrészek is, ami egyáltalán nem megszokott a hamburgerpiacon.
Ezzel az egyedülálló hamburger teljes útja végigkövethető a borjú születésétől az ízletes falatokig.
Szürkemarha-matek
Egy átlagos 500-600 kg-os vágósúlyú szürkemarhából mintegy 1500 darab 150 grammos hamburgerpogácsa készíthető. A Birtok középtávú célja évi 300 000 darab hamburger értékesítése, melyet évi 200 vágómarha tartását képes fedezni. Figyelembe véve a 3 és fél éves nevelési időszakot, csak a hamburgerek 700 szürkemarha hosszú távú fennmaradását szolgálják, mely a hazai teljes állomány közel 10 százaléka.
Ha figyelembe vesszük, hogy a burgereken kívül 100 százalék szürkemarha sonkákat és szárított hústermékeket is kínálnak, akkor ez a 700-as darabszám még magasabb lehet. Mindemellett szalámik is készülnek a Birtokon, mely termékcsaládot hamarosan a világ legigényesebbnek tartott húspiacára, Japánba exportálják.
Edd meg, hogy megmentsd: évi 300 000 hamburger értékesítése 700 szürkemarha fennmaradását biztosítja.
Folyamatos expanzió
A mára hat városban jelenlévő Kenyeres Birtok hálózata folyamatosan gyarapodik.
A jelenlegi terveink között szerepel az országos foodtruckhálózat további bővítése. Szeretnénk a közeljövőben tíz helyszínen jelen lenni, valamint tervezzük az ország első olyan streetfoodéttermének megnyitását Budapesten, ahol szürkemarha ételeket és termékeket lehet fogyasztani és vásárolni
– mondta el Csillag Sándor, a Kenyeres Birtok franchiseigazgatója.
Mennyi van a hamburgeredben?
„Nagyjából 15 000 kilométert sétál egy átlagos szabadtartású szürkemarha, mire három és fél éves korára eléri a 500-600 kg körüli vágósúlyt.
Nem csoda, hogy a legelőn kizárólag friss füvet és gyógynövényeket, télen és a hízlalási időszakban pedig szénát és kukoricát fogyasztó állatok húsminősége semmi mással össze nem hasonlítható. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket.
Lassú növekedésük szintén hozzájárul a kivételesen tömör és ízgazdag húsminőség eléréséhez. Vízigényüket is természetes forrásból fedezik, és ökológiai lábnyomukat nem növelik a Kenyeres Birtok természetvédelmi besorolás alá eső legelőit taposó patáik sem, hiszen ennek köszönhetően alakulhatnak ki a terület egyedülálló növénytársulásai” – tette hozzá Vig Gergő a Kenyeres Birtok birtokigazgatója.
Hol tudod megkóstolni?
Budapesten a Pólus Center bejáratánál áll a food truck, ezen kívül Baján, Cegléden, Szadán, Kecskeméten és Szombathelyen is.