A válasz egészen addig tűnhet meglepőnek, amíg meg nem említik, hogy a magas jövedelmű országokban.
Egy, a The Lancet Planetary Health című tudományos lapban megjelent kutatás a különböző étrendek árát elemezte. Konkrétan hét fenntartható étrend árát hasonlította a tipikus étrendéhez 150 országban, a Világbank élelmiszerárait használva. A szakértők pedig azt találták, hogy (a magas jövedelmű, nyugati országokban):
A vegán, tehát a semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmazó étrendek a leginkább megfizethetők
– az átlagos étrendhez képest 21-34%-kal csökkentik a táplálkozás költségeit attól függően, hogy milyen ételeket választ az ember.
- A második legolcsóbb a vegetáriánus étrend lett, amely 27-31%-kal olcsóbb az átlagosnál.
- Az úgynevezett flexitáriánus, vagyis kevés húst és tejterméket tartalmazó étrend 14%-kal,
- a halalapú étrend pedig 2%-kal csökkentette az élelmezés költségeit.
A kutatás a teljes értékű élelmiszerekre koncentrált, nem számította bele az erősen feldolgozott húsjellegű árut, de az éttermi vagy a házhoz szállítós étkezés pluszköltségeit sem.
Összességében tehát elmondható, hogy a vegetáriánus és vegán étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend,
vagyis megdőlt az a vélekedés, miszerint a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma – legalábbis a nyugati országokban.
Ez is érdekelhet:
{{https://player.hu/eletmod/sam-adams-sor-space-craft
(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)