Hőerőmű épül, többedszer történik súlyos szennyezés.

Teljesen fehérré vált a Neretva folyó a bosznia-hercegovinai szakaszának egy részén az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt – közölte a Mentsük meg Európa kék szívét! nevű nemzetközi folyamvédelmi kezdeményezés.

A Neretva, amikor zöld színű

Közleményük szerint a hőerőmű építése miatt többször elpusztultak már a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán. Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi központ vezetője az N1 regionális hírtelevízió beszámolója szerint közölte: a víz fehér és szennyezett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés.

„A halak a vízben pusztulnak el, a többi élőlény pedig a vízben és a víz környékén. Látható, hogy a halak – oxigén hiányában – kiugrálnak vízből. A szennyezés hatásai még kilométerekkel lejjebb is érezhetők” – magyarázta.

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű, festői szépségű Neretva folyó szinte teljes hosszában Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó 22 kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik.

Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta számos alkalommal figyelmeztettek környezetvédők az építkezés környezetkárosító következményeire.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

Talán ezentúl kevesebb autógumi lesz az erdőszélén

Eddig általában fizetni kellett a hulladékká vált gumiabroncsok leadásáért. Októbertől nem kell.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés