Több mint hetven másik növénnyel együtt.

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek – köztük a burgonya, az avokádó vagy a vanília – több mint hetven vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek, és

fontos genetikai forrásokat jelentenek a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak ellenállóbb növények termesztéséhez, nagyobb terméshozamok eléréséhez világszerte.

A szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a csilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal. Azt találták, hogy ezen

vadon élő fajok 35 százaléka a kihalás szélén áll, mivel élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédőszerek, gyomirtók széles körű használatával.

Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív fajok megjelenése élőhelyükön, a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, túlzott begyűjtésük és a fakitermelés.

A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília mind a nyolc faja, a gyapot nemzetség fajainak 92 százaléka, az avokádófajok 60 százaléka, a kukorica két nemzetségéhez tartozó fajok 44 és 33 százaléka, babfajok 31 százaléka, a négy csilipaprika faj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka, és a tökfajok 9 százaléka.

A tanulmányban vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek.

„Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszerbiztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében, miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket – mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke, a szervezet és hét partnere közös tanulmányának vezető szerzője. – Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is.”

„Napjaink gyorsan változó világában a genetikai sokszínűség létfontosságú annak érdekében, hogy terményeinket ellenállóvá tegyük a klímaváltozásnak. Szükség van a biológiai sokszínűségre, hogy biztosítsuk az élet fenntartását és az élelmiszerbiztonságot a világ növekvő lakossága számára” – hangoztatta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója.

Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában