Sok mindent kibírnak, de ezt már ők sem.

A legnagyobb élő pingvinfaj, a császárpingvin védelem alá helyezését javasolja az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) a klímaváltozás miatt, ugyanis

egy, a napokban publikált kutatás szerint a császárpingvin-kolóniák 98%-a sodródhat a kihalás szélére a világon 2100-ra, ha változatlan ütemben folytatódik a karbonkibocsátás és a klímaváltozás

– a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet szerint A kolóniák mintegy 70%-a már 2050-re veszélybe kerülhet

A kutatók a globális felmelegedési trendeket és a globális felmelegedés szélsőséges időjárási ingadozásokat okozó hatását elemezték. Kiemelték, hogy 2016-ban a tengerjég rendkívül alacsony szintje tömeges fiókapusztulást okozott az antarktiszi Halley-öbölben élő populációban. Abban az évben a szezonális jég széttöredezett, még mielőtt a pingvinfiókák megnőhettek volna, és 10 ezer pingvincsibe veszett a vízbe. A populáció pedig azóta sem heverte ki a veszteséget.

Ezeket a pingvineket keményen sújtja a klímaválság

A telente kizárólag az Antarktiszon szaporodó császárpingvinek sok mindent kibírnak ezrével összebújva, akár mínusz 40 fokos hideget és óránkénti 144 kilométeres szelet is, csak egyet nem: a jég hiányát.

A világon jelenleg 270-280 ezerre becsülik a császárpingvin-költőpárok számát, ami 625-650 ezer madarat jelenthet. A császárpingvinek életciklusa stabil tengeri jeget igényel a szaporodáshoz, a táplálkozáshoz és a vedléshez.

Az amerikai kormány hal- és vadvédelmi szolgálatának javaslatát a fenyegetett fajjá nyilvánításról a közlöny szerdai számában publikálták, innentől egy hónapon át várják a véleményeket. A fenyegetetté nyilvánítás lehetővé tenné például, hogy betiltsák a császárpingvinek kereskedelmi célú importját az Egyesült Államokba.

Az amerikai kormány már korábban is nyilvánított védetté az Egyesült Államok területén kívül élő fajt, például az Északi-sarkvidéken honos jegesmedvét, amely ugyancsak megszenvedi a klímaváltozást és tengerjég fogyását.

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…