Növekedés, innováció, nyitás a világra, sok gyerek, golfozás és falánkság – csak néhány hívószó a pekingi plenáris ülésről, ahol Kína újabb ötéves jövőjét tárgyalták. Kockázatelemzés, ötletek, pénzügyek és részletek a tizenharmadik ötéves tervről.

A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága október 26-29. között tartotta Pekingben az ötödik plenáris ülését. A plénum napirendjének legfontosabb pontja a 13. ötéves terv volt, mely a kormány 2016-2020 közötti időszakra tervezett főbb gazdasági és fejlesztési kezdeményezéseit tartalmazza. Matthew Sutherland, a Fidelity ázsiai régióért felelős igazgatója szerint az itt elhangzottak megalapozzák a bizalmat a kínai részvények iránt.

Az ülésről egyelőre csak a vezetés egészen magas szintjén kiadott közlemény áll rendelkezésre, az ilyen, felsőbb szintről származó kommünikéket az alsóbb, helyi szinteken, fokozatosan töltik fel tartalommal: minden tartomány maga határozza meg, hogy miképpen teljesíti a felülről meghatározott célokat.

A szalagcímek főleg a fenntartható növekedést, a szegénység felszámolását, az innovációt, a gazdasági nyitást, az egygyermekes családmodell módosítását, a szociális védőháló erősítését és a pártnak a korrupciótól való megtisztítását hangsúlyozzák. Ezek mind ésszerű dolgok, és nagyjából megfelelnek a piaci várakozásoknak is.

Növekedés

A nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy a gazdaság célja a következő öt évben „közepes vagy nagyarányú” növekedés lesz. Az elemzők ezt úgy értelmezik, hogy az ország 2010 és 2020 között továbbra is meg akarja duplázni a gazdaság méretét. Ehhez a következő öt évben évi átlag 6,5%-os növekedésre lesz szükség.

A Fidelity és a befektetők szempontjából ez kedvezőbb, mintha makacsul ragaszkodnának egy évi fix 7%-os növekedési célhoz, amire szintén esély volt. A cél inkább legyen alacsonyabb, de reális, mint túl magas. Ennek az az oka, hogy a GDP-növekedés minősége (vagyis hogy miből áll össze ez a növekedés) fontosabb, mint a mértéke (vagyis a közzétett számadat). Az olyan reformok üdvözlendők, melyek a hangsúlyt a beruházás helyett inkább a fogyasztásra helyezve igyekeznek folytatni a gazdaság kiegyensúlyozását. Azonban minél magasabb a növekedési cél, annál jobban árt a gazdasági egyensúlynak, mivel így Kínának a hiány pótlása és a cél elérése érdekében adósságból finanszírozott állóeszköz-beruházásokat kell végrehajtania.

A növekedés kapcsán a nyilatkozat konkrétan utal arra, hogy Kína a fejlettebb iparágak felé kíván elmozdulni, és jelentősen növelnie kell a fogyasztás által a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás mértékét. Ehhez gyorsítani kell az urbanizációt, és amikor több részlet is napvilágot lát, feltehetően egy konkrét célszámot is megjelölnek majd. A beszámoló a mezőgazdaság modernizálását és a vidéki szegénység 2020-ig történő felszámolását is megemlíti még. A közlemény leszögezi, hogy a kormány a stabil növekedés zálogát a reformokban látja.

Innováció

Kínának újítóbb szelleműnek kell lennie, főleg a politikaelmélet, a természettudományok, a technológia és a kultúra területén. A kormány az innováció támogatására és az erőforrások hatékonyabb elosztására készül. Ezzel kapcsolatban a nyilatkozat a vállalkozói szférát, az internetet, a közösségi gazdaságot és a big data területet nevesítette.

Nyitás

Kína nyitni szeretne a világ felé, és nagyobb részt akar vállalni a globális irányítási folyamatokból és a világkereskedelemből. Átláthatóbbá kívánja tenni a jogszabályi környezetet, hogy a külföldi vállalatok egyszerűbben tudjanak üzleti tevékenységet folytatni Kínában. Tervezik egy olyan tiltólista összeállítását, melynek célja, hogy a lehető legkevesebb olyan ágazat legyen, melyben nem engedélyezik a külföldi befektetéseket. Ez arra utal, hogy a kormány továbbra is a kínai tőkeszámla nyitottabbá tételére és a renminbi nemzetközi valutává változtatására törekszik – mindez összhangban van azzal, hogy Kína azt szeretné, ha a renminbi is bekerülne az IMF SDR valutakosarába.

A nyitásról szólva a közlemény megemlíti a „One Belt, One Road” (kb. Egy övezet, egy út) kezdeményezést, bár az új név immár „Belt and Road Initiative” (Övezet és út kezdeményezés). Ami itt Hongkongban fontos a Fidelity számára, hogy a jelentés mind Hongkongot, mind Makaót megemlíti, mint két olyan térséget, melyeknek jelentős szerep jut majd a nemzetgazdasági fejlődésének fellendítésében és nyitottabbá tételében. Támogatni fogják a Tajvannal folytatott gazdasági együttműködést is.

Egy gyermek - két gyermek

A legnagyobb hírértékkel bíró bejelentés az egygyermekes családmodellre vonatkozó szabályok enyhítésével kapcsolatos. Kína mostantól minden házaspárnak két gyermek vállalását engedélyezi, hogy így ellensúlyozza a munkaképes korú népesség számának csökkenésében és az ellátásra szorulók arányának növekedésében megnyilvánuló kedvezőtlen demográfiai folyamatokat.

Az egygyermekes családmodellt az 1970-es években vezették be, hogy megfékezzék a népesség robbanásszerű növekedését. Néhányszor enyhítettek már rajta – a legutóbbi módosításkor azoknak a pároknak engedélyezték a két gyermek vállalását, amelyeknek legalább az egyik tagja egyke.

Erre a legtöbben gazdaságélénkítő intézkedésként tekintenek, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyermekek is ellátásra szorulnak mindaddig, amíg el nem érik a munkaképes kort. A születések számának növekedése tehát körülbelül húsz évre inkább növeli az ellátásra szorulók arányát, és az előnyök csak mintegy húsz év múlva jelentkeznek majd.

Itt említették még az szociális védőháló megerősítését is, amely a fogyasztás növelésének egyik alapja azáltal, hogy nagyobb biztonságérzetet ad a polgároknak, ha tudják, az állam vigyáz rájuk – vagyis „fokozódó jólét érzése tölti el” őket, ahogy a kommüniké fogalmaz. Ezt az intézményrendszer hatékonyabbá tételével, például a nyugdíjrendszernek a teljes lakosságra való kiterjesztésével és a súlyos betegségekre vonatkozó, teljes körű egészségbiztosítással kívánja elérni a kormány.

A közlemény az oktatásra is fontos szempontként hivatkozik: a szegény családból származó diákok számára ingyenessé tenné a középfokú oktatást, és segélyről is gondoskodna számukra. Szó esik a környezetvédelemről is: Hszi Csin-ping határozottan kiáll Kína levegőjének és természetes vizeinek megtisztítása mellett.

Golfozás és falánkság

A plénum előzetes határozatokat hozott korábbi, korrupt hivatalnokok párttagságának megszüntetéséről és megemlítette, hogy további erőfeszítéseket kell tenni a korrupció leküzdése érdekében, hogy „a hivatalnokok ne akarjanak, ne merjenek, és ne is tudjanak korruptak lenni, akkor se, ha szeretnének”. A hivatalnokokra vonatkozó új, korrupció-ellenes fegyelmi intézkedések először említik szabálysértésként a golfozást és a falánkságot.

(Via: Fidelity)

És ezt olvastad már?
A világ legrégebbi szívószálát találhatták meg a Kaukázusban