Feltérképeztük a főváros egyik kulináris ütőerét, ahol egymást érik a jobbnál jobb gasztronómiai egységek. Húsz intézmény egy utcában, avagy a hamburgertől a 12 ezer forintos Omaha steakig.

Hugo’s

Magyaros kisvendéglő, amely az utcára néző táblákra kizárólag angolul írja ki ajánlatait, ebből már sejthetjük, hogy nem a helyi irodistákra és a környékre élőkre céloz, sőt, még csak nem is a hazai közönségre. Itt volt korábban az azonos tematikával támadó Hild étterem, de a Hugo’s pofásabb, XXI. századibb intézmény, ha szellemiségében nem is, de a dizájnt illetően mindenképp. Se honlapot, se Facebook-oldalt nem találtunk hozzájuk.

Nosztalgia étterem

Babgulyás, cigányzene, és azok a furcsa díszek az ételeken, amiket nem igazán értünk. Ez a hely sem ajánlott magyar útlevéllel, de ha mondjuk finn barátainknak szeretnénk valami echte ungarische dolgot mutatni, úgy, hogy a szocialista realizmus szelleme is belengje a teret hidegtálak, aszpikos sonka és az eltörött a Dankó Pista hegedűje formájában, akkor ne tovább. A cikkírás pillanatában műszaki okok miatt zárva tartott. Utóirat: egy kép többet ér ezer szónál.

Barrio Bar & Restaurant

Egyből a Dolce Vita bár mellett találjuk ezt a helyet, ami 980 forintos menüvel csábítja a környéken élőket és dolgozókat. Kicsit mediterrán hangulatú belső, menüjén mediterrán és hazai ihletésű fogásokkal. Itt megfér egy táblán a fehérboros kagyló és a házirétes, de van például pizza és a hamburger is. Az árak kifejezetten kedvezőnek mondhatók.

Kínai gyorsbüfé

Semmiben sem különbözik a neonsárga cégtáblás, pléhtálcás, egyenízű ételeket kínáló kínai büfék tucatjaitól. Nemrég még működött, de a cikk írásakor éppen zárva voltak. Úgy tűnt, hogy vagy tataroznak, vagy végleg lehúzták a rolót. Nem lenne érte nagy kár, főleg ha mondjuk Wang mester venné át a helyet.

Padthai Wokbar

Most, hogy jön a hideg, biztos, hogy egyre többet fogjuk itt csípős tésztával felmelegíteni magunkat. Az üvegvitrinben hatalmas wokokat dobáló thai szakik látványa, a remek dizájn, és természetesen a tálakba kerülő tészta olyan kombináció, ami nem véletlenül volt a tavalyi év egyik sikersztorija – ráadásul megérdemelten. Nagyon nem lőhetünk mellé, ráadásul 1490-ért már nagyon finom, friss, kirobbanó ízű, laktató adag tésztákat lehet befalni. Készüljünk fel: ebédidő táján a sor az utcán áll.

La Trattoria

Az olasz konyhát streetfoodosítja a La Trattoria, ami egy apró étterem, amely az utcafrontra kínál szeletelt pizzát. Naponta változó tésztakínálat 980 forintért, ami szerintünk jó ajánlat a környéken dolgozó irodistáknak. A pastát helyben készítik, és nem állnak meg a spagetti, rigatoni szinten. Ez az olasz konyha válasza a Padthaira.

Burrita Bar

Ami annyira vonzó a Padthaiban, a kistestvérnek, a Burritának éppen az a gyengéje. Egy normális burritót, tacót, quesadillát nehéz összerakni 1800 Ft alatt, és ezzel valahogy éppen a lényeg veszik el, ugyanis egy önkiszolgáló jellegű előadásért ennyit egyszer kipróbál az ember, de visszajáró vendég biztosan nem lesz. Továbbá a konyha itt messze nem olyan minőségű, mint a thai tésztázóban. Az egész napon át melegített húsok, babok stb. íze kicsit megfárad, mire a tortillatekercsbe ér. Félreértés ne essék, komoly munka zajlik itt is, de nem véletlen, hogy nem okozott akkora cunamit, mint a Padthai.

A tovább gomb megnyomása után jön a folytatás!

TG Italiano

Kozmopolita hangulat, mediterrán konyha és nagyvárosi yuppie találkozóhely a TG Italiano, ami éppen olasz korszakát éli. Értelemszerűen erős kínálat halas és tésztás fogásokból. A télen fűthető teraszról remek kilátás nyílik a Bazilikára, nem csoda, hogy rendszerint tömve van az arrafelé grasszáló touristokkal. A belső dizájn figyelemre méltó, erős, de paradox módon mégsem sok.

Innio

Az ország egyik legjobb borbárja 500 féle bor mellett természetesen az ételekre is komolyan figyel. A főszerep természetesen az alkoholoké, de mit érnek a finom vörösök, fehérek, rozék, ha nincs melléjük minőségi harapnivaló? A tapasszerű borkorcsolyák mellett kóstolhatunk grillezett lazacot, Cézár salátát, bőrös csirkemellet, marhapofát, sajttortát, vajbablevest, és így tovább. Fővárosi hedonizmus, magas élet, dj-pult, tanninok.

Duran szendvicsbár

Aprócska osztrák szendvicsbár-lánc egyik budapesti sejtje. Nagyobb étvágyú embernek nem éri meg ott beverni tíz darab szendvicset, mert 1) nem biztos, hogy jól lakik, 2) az árukból már beülhet egy főételre egy étterembe. Ellenben ha csak bekapnánk valamit, akkor szerintünk jobb mint egy csokoládé. Kedvencek: juhsajtos, hátszínes. Ellentétben a Bajcsyn található egységgel, ez nem beülős: pultnál tolhatjuk be a betolni valót, aztán jónapot. A kávé is rendben van.

Kisharang étkezde

Ez a hely és a mellette lévő cukrászda olyan, mint egy időutazás a múltba. Az étkezdében hagyományos magyar fogások közül lehet választani: pörkölt nokedlivel savanyúsággal, főzelékek feltéttel, túrógombóc, rántott gomba tartárral, ráadásul teljesen megfizethető áron. Nem turistacsalogató hely, nem a gasztronómia fellegvára, de sokan esküsznek rá.

István cukrászda

A betűtípus a dicső régmúltat idézi, és a belső dizájn is elmenne mondjuk a Megáll az idő vagy a Csinibaba filmekben, de ez nem kritika, mert teljesen szerethető intézményről beszélünk. Az 1957-ben nyitott cukrászda klasszikus kínálattal operál: dobostorták, krémesek, linzerek, mignonok, gyümölcstorták, kókuszgolyó és társaik. Tortarendelést felvesznek.

Knrdy Steakhouse

Több alkalommal foglalkoztunk már a steakhouse-szal, amely árfekvését nem a fővárosi éttermekhez, hanem a nemzetközi élmezőnyhöz igazítja, igaz, ez nem csak az árra, hanem a minőségre is vonatkozik. Amerikai USDA Prime cutok, Wagyu marha Japánból, Joselito sonkatál, osztriga, mangalica császár két profi angol séf közreműködésével. A burgereik is elképesztően jók, tudjuk, miről beszélünk.

A tovább gomb megnyomása után jön a folytatás!

Isztanbul török étterem

Nem veri meg a Szerájt, de a környékbeli irodisták azért ebéd táján rendesen megtöltik a kebabost. Nemrég árat emeltek, egy gyros pitában már 750, vagyis a city hatása érezhető, plusz néha Erős Pista kerül csípősként a termékbe, ami komoly hiba, és érdemes lenne javítani. A belső tér dizájnja kábé annyira otthonos, mint egy pályaudvaré, azt is fel lehetne pimpelni, de lehet, hogy éppen ez a cél: edd meg, amit vettél, aztán ne foglald a helyet tovább. A kiszolgálás gyors és udvarias, akármekkora tömeg van.

Első pesti rétesház

A hely rétesházként hirdeti magát, holott egy magyaros-bisztrós konyhát vivő, a kínálat alapján elsősorban turistákra célzó intézmény. Bajai halászlé, libamáj, borjúpaprikás galuskával, sőt, akad külön magyaros menü is. A rétesek darabja 370 forint, ami szerintünk elég jó ár-értékarányú ajánlat. A Strudel szó használata sokat elárul, hátha a kedves amerikai turista nem hallott még a rétesről. Érthető.

Hummusz bár

A mediterraneum és a Közel-Kelet gasztró-nagykövetsége. Nagyon népszerű a turisták és a CEU külföldi egyetemistái körében, az árai is magasabbak, de elképesztően jó ételekkel és ízekkel operálnak. 1800-ért már olyan mennyiségű ételt kapunk, hogy lefordulunk az asztalról. A grátisz mentatea olyasmi, ami remek üzletpolitika, mégis kevés helyen csinálnak hasonlót. A kiszolgálás ebédidőben kissé lassú, ráadásul előfordult, hogy az utánunk érkezőket sokkal hamarabb szolgálták ki ugyanazzal a tétellel, mint minket.

Kheiron Étterem

Ült már ebben az étteremben magyar állampolgár? Aki igen, az tegye fel a kezét! Messziről megismerni a helyet a sarkon hármas zárt alakzatban álló, forgalmat stírölő kötényes-egyenruhás felszolgálókról. Az Arany János és az Október 6. utca sarkán elhelyezkedő intézmény "ókori elegancia a belvárosban" szlogennel nyomul, és a Bazilika környékén flangáló turisták jelentik törzsközönségük java részét. A konyha tradicionális magyaros és mediterrán mixtúrája, a főételek 2300 forintnál kezdődnek és 5000 alatt végződnek.

Soup Culture

A hazai levesbárvonatra igyekszik felkapaszkodni a Soup Culture, ami nem okozott földrengést januári nyitásával, de lassan betagozódik a környék életébe, legalábbis mindig látunk bent a közeli office-okból kimenekült aktakukacokat. Januárban az UrbanPlayer nem volt elragadtatva a helytől, de azóta szerintünk fejlődtek, bátorság tekintetében mindenképpen. Jellemző az állandóan változó kínálat. Jó ár-értékarány: levesek 550-ért, szendvicskombós menü 890-ért.

Cafe Mayer

Szinte már az utca végén található ez a hatalmas üvegkirakattal operáló, szeptemberben nyitott kávézó, ahol nem csak italokat, hanem leveseket, szendvicseket és salátákat is kaphatunk. Van napi menüjük, két fogás 1400 forintba kerül, egy leves és egy főétel szerepel benne. Csupa titkárnő-kompatibilis megoldás: grillezett szárnyasok valamilyen zöldségsalátával, halak, húsgombócok, és társaik.

La Plaza

És elértünk az utca végéhez. Szinte már a Szabadság téren található az ötcsillagos Grand Hotel Budapest aljában megbújó La Plaza. Főleg meleg időjárásban ajánljuk, ugyanis a teraszról pazar kilátás nyílik a térre, plusz ott már a forgalom sem zavarhat bennünket. Az árak a hotel színvonalához igazodnak, a főételek 4000 Ft és afölött mozognak. Tapasok és mindenféle mediterrán ihletésű fogások az étlapon, alkalmanként tapas-esteket is tartanak itt neves séfek közreműködésével. Üzleti vacsorákhoz is teljesen alkalmas a közeg: elegáns és exkluzív.

(Fotók: hivatalos Facebook-oldalak)

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Basszust a népnek! – Ezek a magyar partyhangszórók rendesen átrendezhetik a piacot

Nem csak azért fogadnánk el Irene meghívását, mert Madridban él

A Player kérdése: Elkezdted beszerezni a karácsonyi ajándékokat?
37% Naná, idén nem bízok semmit a véletlenre!
25% Fejben már igen, gyakorlatban még nem.
39% Van még idő, majd decemberben!
Advertisement
Hirdetés