A Daily Mail infógrafikája után nem sok kedved lesz kólát inni.

Egy doboz kóla elfogyasztását elemezte Niraj Naik, a The Renegade Pharmacist grafikusa, ami megmutatja, hogy a koffein, a cukor és a többi összetevő miként hat kábé 0,33-as inzulinos drogként a szervezetre. Ha mindez igaz, akkor a következő történik:

10 perc

Tíz teáskanálnyi mennyiségnek megfelelő cukor ömlik a szervezetbe. Ezt a mennyiség egy teljes napi cukorbevitelnek felel meg, és bődületesen túlzó cukorbombától csak azért nem kell hívni a rókafogót, mert az édességet elfedi a foszforsav.

20 perc

A vércukorszint nagyot trambulinozik, ami inzulinrobbanást okoz. A máj mindenáron próbál védekezni, méghozzá úgy, hogy a megnövekedett mennyiségű cukrot zsírrá próbálja alakítani.

40 perc

A koffeinfelszívódás megtörtént, a pupillák kitágulnak és a vérnyomás megemelkedik, ahogy a máj még több cukrot dob ki a véráramba.

45 perc

Már tökéletesen el is felejtetted azt a fémdobozos kólát, de a szervezeted még csak most lövi be magát. Az agy megnöveli a dopamintermelést, így stimulálva az örömközpontokat, kábé úgy, mint a heroin (teszi hozzá bájdövéj-mellesleg a grafikon).

60 perc

Az egész szervezet felbolydul. A foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket, további változásokat okozva az anyagcserében. A szervezetben a koffein vizelési ingert okoz, melytől evakuálódik a megkötött kalcium, a cink és a magnézium, ahelyett, hogy a csontokba épültek volna. A kólában lévő víz már vizeletként távozott és jön a cukorkóma; a vércukorszint zuhanásának következményeként egyszerre lehetsz nagyon irritált és tunya is.

Az eredeti, még részletesebb leírásból többet is megtudhatsz:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés