Neaggódjafalva egy olyan hely, ahol a fiatalok újratölthetik kicsit az akksikat, új dolgokat tanulhatnak, bulizhatnak, és tesznek valamit a környezetért is.

A világ egyik legfejlettebb gazdaságában, Dél-Koreában igen erős a verseny, a társadalom emellett ritkán tolerálja a kudarcot. Ebből aztán – ahogy a világ számos fejlett gazdaságában – komoly feszültségek keletkezhetnek. A megcsömörlött fiatalok lelkesítésére, magára találására hozott létre egy cég, Ne aggódj falut, illetve most már többet is – írja a Korea in Hungary blog.

Dél-Korea néhány évtized alatt lett több területen is a világ élvonalába tartozó ország, de ehhez egy olyan attitűd kellett, amit ma már „sok koreai, különösen a fiatalság nem érez magáénak”. Nem is meglepő, hogy számos projekt indult a kiábrándult fiatalok támogatására, ezek egyike a Mokpo kikötővárosában található Gwaenchanamaeul (ejtsd: gvencshánhámáül) ami szó szerinti azt jelenti: „ne aggódj falu” vagy „rendben van falu”.

Neaggódjfalva valójában egy 2018-ban, állami támogatással létrehozott cég a használaton kívüli épületek újjáépítésére, a jelmondata pedig: „Ha pihenőt tartasz is, ha elbuksz is, rendben van!”

Neaggódjfalva alapítója, a szöuli Hong Dong-woo 2014-től országos körutazásokra szakosodott utazási irodát működtetett – írja a blog –, így szembesült a fiatalok problémáival. Észrevette, hogy akik az egész életüket lakótelepeken töltik, azoknak nincs hová visszavonulniuk kudarc esetén – őket szerette volna bekötni egy lelki biztonsági övvel.

Kirándulás Mokpónál

A projekt végül a költő Kang Je-yoonnak köszönhetően indult el, aki egy 20 évre szóló szerződéssel ingyenesen bérbe adta mokpói épületét. Cserébe két dolgot kért:

egy olyan társadalmi vállalkozás létrehozását, ami károkozás nélkül ad esélyt a fiataloknak, illetve azt, hogy a fiatalok nyújtsanak segítséget a környező szigetek egyedi értékeinek megóvásában.

A feltöltődésre vágyó fiatalok egynapos, 5 nap 4 éjszakás vagy hathetes programra jelentkeznek. Az egynapos programban résztvevők előadásokat hallgathatnak meg és feltehetik a kérdéseiket, az ötnapos programban már van éjszakai túra, naplemente nézés, ismerkedés a környékkel, főzőóra, önfejlesztő programok és buli, míg a hathetes beköltözés már személyes coachingot és különböző szakmák műhelyfoglalkozásait is magába foglalja.

Most a vállalkozás célja további húsz hasonló ifjúsági falut létrehozni országszerte.

(Forrás: Korea in Hungary, fotó: Dontworryvillage/Facebook, borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Ádámnak egyéni edzéseket kell végeznie Koreában, mert túlsúlyos

Koreai információk szerint az Ulszan Hyundai azt tartja az egyik legfontosabb feladatának, hogy megtalálják Ádám Martin optimális felhasználásának módját.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ha ez a lány magyar lenne, Torres Dani lenne

Rég volt már brit modell a nap csaja