Te is megnézheted a filozófus-séf előadását a templomi konyha művészetéről, egészségről és fenntarthatóságról.

Magyarországra érkezik Jeong Kwan szerzetesnő, a Chef's Table című Netflix-sorozat filozófus-séfje, a Koreai Kulturális Fesztivál meghívottjaként: szeptember 25-én 15-
17.30 óra között tart előadást a templomi konyha művészetéről, egészségmegőrzésről és fenntarthatóságról. Az élő előadáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook-oldalán.

Jeong Kwan sosem járt kulináris iskolába, és saját étterme sem volt, 2022-ben mégis elnyerhette az Ázsia kulináris ikonja címet a világ 50 legjobb ázsiai éttermét díjazó összesítésben.

A koreai buddhista szerzetes nem séfként, hanem zen gyakorlóként közelíti meg a főzést.

Huszonévesen elhagyta az otthonát, hogy a buddhizmust gyakorolja, és megtalálja az élet mélyebb értelmét, később elkezdte alaposabban tanulmányozni a táplálkozás és az élet összefüggéseit. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.

Vallja, hogy az alapanyagokkal tisztelettel kell bánni, és ki kell emelni azok természetes ízét. Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. Munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, az ételekben megjelenő színek és ízek a szezonok és a természet változásait tükrözik.

Szerinte az étkezés lehet egy mély szellemi élmény: az étkezés során való jelenlét és szemlélődés, az összes érzék bevonása lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. Ez a hozzáállás segít elkerülni a rohanós, felületes evést.

A koreai buddhista templomi konyhaművészetben az alapanyagok kiválasztása
kiemelkedően fontos: az étel elkészítésekor a séfek figyelembe veszik az évszakot és
az adott terület kínálatát, így mindig friss, helyi alapanyagok kerülnek az ételbe. Gyakran használnak hagyományos technikákat, például fermentálást, párolást vagy főzést, amelyek megőrzik az alapanyagok természetes ízét és tápértékét. Jeong Kwan konyhájában az idő az egyik legfontosabb hozzávaló. Maguk készítenek el minden, például a szójaszószt is, ami akár több évig is eltarthat, de ez teszi lehetővé, hogy az összetevők harmóniában érjenek össze.

A buddhista gyakorlat részeként sok templomi étel vegetáriánus vagy vegán; hús, hal és tejtermékek helyett növényi fehérjéket, például tofut vagy gombákat használnak, és kerülik az átható fűszereket, mint a hagyma, fokhagyma. Legyünk buddhisták, ateisták vagy bármilyen vallásúak, Jeong Kwan arra inspirál, hogy több tudatosságot vigyünk az étkezésünkbe és az életünkbe egyaránt.

(Forrás, fotó: Koreai Kulturális Központ)

Ez is érdekelhet:

Mikor leszel egy tálca tojás, és mikor válsz olvadt gyertyává?

Melyik a rosszabb, ha valaki olvadt gyertyává válik, vagy ha olyan, mint egy bambuszdarab? Furcsa mondások Koreából.

Tipikus magyar fogások kimchivel – koreai-magyar fúziós kaják

Kimchis töltött káposzta, harcsapaprikás vagy épp paprikás csirke. Miért ne?!

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában