Azt eddig is tudtuk, hogy a Kreinbacher Birtok készíti az egyik, ha nem a legjobb magyar pezsgőt, de az a helyzet, hogy a boraik is kiválóak. Kipróbáltunk három tételt, amit három alkalomhoz fogunk ajánlani.

Hárslevelű, 2013

Milyen alkalomhoz?
Ezt a bort mi nagyon el tudjuk képzelni egy balatonfelvidéki „al fresco” pinikhez, szinte látjuk, amint a mindenféle finomságok után, ez is előkerül a fonott kosárból. De ugyanígy el tudjuk képzelni mondjuk egy vitorlás fedélzetén tartózkodó társaság boraként, amiből is látszódik, mennyire jó a fantáziánk. A lényeg: az élet magas szintű művészetét élvező baráti társaságok nem tévedhetnek vele.

Mit kell tudni róla?
A bor nagyrészt acéltartályban erjedt. Színe csillogó, intenzív szalmasárga, illatában a szőlőfajtára jellemző, de nem tolakodó hársméz vezeti fel a gyümölcsös jegyeket. Szájban tökéletesen kerek. Az évjárattól elvárt testes szerkezetet édes érzet kíséri. Utóízében a fajtajegyek és a terroirra jellemző aromák rendeződnek összhangba.

Nagy-Somlói, 2012

Milyen alkalomhoz?
Számunkra ez a fehér cuvee a baráti beszélgetések bora. Két férfi a nyár estében leül a teraszra/verandára/konyhába, és megbeszélik, hogy kivel mi történt abban a két évben, amíg nem látták egymást. Ballag a gyerek az egyik oldalon, szétment egy kapcsolat a másikon. Komoly dolgok, vidám dolgok váltják egymást, de ez a bor stabil szereplő.

Mit kell tudni róla?
Az évjáratot enyhe tél és száraz, forró nyár jellemezte. A szokásosnál jóval korábbi szüret egészséges termést, de alacsony lékinyerést jelentett. A házasításban az 52% olaszrizling mellett tramini (20%), hárslevelű (19%) és szürkebarát (9%) jutott szerephez, a bor nagyhordós érlelést kapott. Színe szalmasárga, illatát intenzív rózsa, méz és gyógynövény aromák jellemzik. Ízében a tramini, a hárslevelű és a szürkebarát képez egyensúlyt az olaszrizling finoman elegáns somlói kesernyéjével.

Tramini, 2013

Milyen alkalomhoz?
Ez egy remek bor, ha kettesben szeretnénk lenni egy hölggyel. Van egy remek kifejezés arra a tárra, aki segít nekünk csajokat felszedni: ezt hívják a szlengben szárnysegédnek. A szárnysegéd jót mondunk rólunk, ecseteli az előnyeinket, mindent megtesz, hogy a barátja, azaz mi sikeresek legyünk. Ez a tramini egy ilyen szárnysegéd. Csodás, mágikus hangulatot tud előidézni, azt a fajtát, amelyben bármi megtörténhet. Hát kívánhatunk többet egy bortól?

Mit kell tudni róla?
A must 80 százaléka tartályban erjedt és 20 hl-es ászokban hét hónapig érlelodött, további része az erjedés után szintén hét hónapot töltött 500 literes akác hordóban. Színe közepesen intenzív szalmasárga. Illatában rózsa vezeti fel a szőlő és fehér cseresznye aromákat. A kiváló évjáratban készített, traminira jellemző illat- és ízjegyek mellett szépen érvényesülnek a termőhelyi sajátosságok. A virág, gyümölcsök és az ásványok izgalmas komplexitást kínálnak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában