Akármennyire vigyázol, akárhogy pakolod óvatosan az irataidat, a zsebesek még így is rafkósabbak tudnak lenni. Hogy ne állj tök tehetetlenül, mikor észreveszed a bankkártya-gyászt, összeszedtük azokat a tudnivalókat, amiket az útleveled és a sörnyitód mellé szigorúan vágj zsebre, ha külföldre mész nyaralni.

Készülj fel a legrosszabbra: Tarts mindent külön!

Három éven keresztül, zsinórban háromszor kellett ellopniuk a bankkártyámat ahhoz, hogy végre az agyamba vésődjön ez a fontos igazság: a dolgokat külön kell tartani. Úgyhogy légyszi fogadd el tőlem ezt a tanulságot; eleget szívtam vele akkoriban (például egyszer Londonban, mikor másfél kerek fonttal a zsebemben azon lamentáltam a szakadó esőben, hogy most buszjegy vagy kaja legyen – nem volt jolly good, so to say), legalább annyi haszna legyen, hogy te ne tedd ugyanezt. Először is aranyszabály, hogy ne tartsd egy helyen a bankkártyádat és a pénzedet. Főleg külföldön ne, mivel a bankkártya pótlása idegen országban határos a lehetetlennel – és amikorra ki is buliznád a dolgot, már vége a nyaralásnak. Úgyhogy ha megtörténik a baj, legalább legyen a zsebedben készpénz – plusz érdemes a szálláshelyen is hagyni mondjuk egy vészhelyzet-esetén-feltörni dobozban ötven eurót.

A másik nagyon fontos iratpakolási tanács pedig az, hogy ne tartsd egy helyen a bankkártyádat és a lakcímkártyádat! Igen, elsőre biztos furán hangzik, de így van (az OTP-nél legalábbis biztos), hogy a bankkártya-pótláshoz kötelező a lakcímkártya, sőt: csak lakcímkártyával és a személyes adatok szóbeli összeegyeztetésével pótolható az irat. Csak útlevéllel, csak személyivel nem adnak új kártyát. Szóval összefoglalva az lenne a tanácsunk – amit én is alkalmazok már évek óta – hogy egy külön kártyatokban tartsd a bankkártyádat és egy-két más iratot (pl személyi), külön pénztárcában pedig a készpénzt és a lakcímkártyát (és még egy személyazonosító iratot, mondjuk a jogsit). Így ha az egyiket el is lopják, legalább megmarad a másik és valahogy lesz pénzed meg személyazonosságod is, amíg nem hárítod el a katasztrófát.

Kártyaletiltás a bankoddal – vagy anélkül!

Mentsd el a telódba még utazás előtt a bankod külföldről is hívható, non-stop kártyaletiltó számát. Ha extra elővigyázatos szeretnél lenni, akkor tanácsoljuk, hogy egy analóg hordozón (notesz, cetli, akármi) is tedd zsebre, mert ha mondjuk az okostelóddal együtt az egész cókmókod ellopják, legalább azonnal ott lesz a szám. Azonban van olyan is, hogy a bankod valamiért nem fogadja külföldről a hívást (vannak ilyen anomáliák sajnos) vagy túlterheltek a vonalak, a kezelő nem elérhető satöbbi, akkor még egy számot elmenthetsz, méghozzá a kártyád típusáét: a Mastercard és a Visa nemzetközi ügyfélszolgálata 0-24 órában online vagy telefonon is a rendelkezésedre áll a világ bármely pontjáról. Az így történő letiltáshoz viszont tudnod kell a letiltandó bankkártya számát – írd fel szépen fontos helyre. A MasterCard Belgiumban, a Visa pedig Londonban fogadja a hívásokat, ezért készülj fel az angol csevegésre – a két linkre kattintva pedig megnézheted a legszükségesebb tudnivalókat.

Blokkolás, letiltás vagy limitcsökkentés?

Na, akkor most ott állsz finoman szólva is szalonspiccesen éjjel egykor egy idegen város közepén, ami a begyantázásod szintjén lehet Barcelonától Irkutszkig akármi (de azért itt a tíz város, ahol a leggyakoribb a lopás), és nincs meg a bankkártyád. Kicsit rázd meg magad ilyenkor és kérdezd meg azt az egyszerű kérdést: tuti, hogy ellopták? Nem hagytad a szálláson a másik nadrágodban? Nem adtad oda egy haverodnak húsz perce, hogy lisztet finomítson vele?

Ha nem vagy benne biztos, hogy ellopták, akkor ne tiltsd le a kártyádat, mivel az egy visszavonhatatlan művelet: a letiltás után a kártya ennyi volt, R.I.P. De! Minimális kezelési költséggel blokkoltathatod a kártyádat, amíg ki nem derül, hogy lopás áldozata lettél vagy a hetedik tequiláé. A blokkolást telefonon azonnal elintézheted a bankoddal és lényegében úgy működik a tolvaj számára mint a letiltás: a kártya a feloldásig nem használható, semmilyen tranzakciót (se PayPasst, se utalást, semmit) nem lehet lebonyolítani róla. A blokkolás banktól függően néhány napig tart, amiről tájékoztatnak telefonon. Így ha másfél nap után sem találod a kártyádat, akkor érdemes végső búcsút venni tőle és letiltani – de ha hálistennek megvan, akkor egy hívással újra aktívvá teheted.

A blokkolás alternatívájaként az online banki rendszeredbe belépve limitcsökkentést is csinálhatsz: például lehúzod napi ötezer forintra az elkölthető keretet, amíg nem vagy biztos benne, hova tűnt a kártyád.

Megtörtént a lopás? Nyugi, akár még vissza is kaphatod a pénzt!

A törvény értelmében (amit nagyon jó tudni, és valamiért a bankok nem szoktak róla tájékoztatni) akár a teljes összeget visszakaphatod, amit a tolvaj a kártyádról elköltött: „Az olyan, jóvá nem hagyott fizetési műveletek vonatkozásában, amelyek a fizető fél birtokából kikerült vagy ellopott bakkártyával történtek, vagy annak jogosulatlan használatából erednek, a kárt a bejelentés megtételét megelőzően 45 ezer forintig az ügyfél fizeti, kivéve, ha a bűncselekmény interneten történt, vagy a kártyát a PIN-kód nélkül használták – ez utóbbi esetekben a bank a teljes összeget visszatéríti, ha a panasz jogos.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy 1) max 45 ezret költhet róla a kártyabitorló, amit neked kell állnod, a többit a bank visszatéríti 2) ha a bankkártya biztonsági réseivel kapcsolatos hamisítás vagy trükkös csalás áldozata lettél, melynek kivédése tőled nem volt elvárható, akkor ezt a 45 ezer forintos önrészt sem kell megfizetned. Viszont vigyázz, ilyenkor elég faramuciak tudnak lenni a bankok és rád akarják kenni a gondatlan kezelést (például, ha a kártya mellé felírtad a PIN-kódodat és egyéb baromságok) úgyhogy légy résen és védd a jogaidat. A bankkártya letiltása utáni károkat pedig már mindenképpen a bank viseli.

SMS értesítés

Végül egy utolsó jó tanács: igényelj SMS-értesítést a számládon történő tranzakciókról még jóval a nyaralás előtt. Ezzel a nem túl drága, de hasznos módszerrel folyamatosan követheted, mennyi pénzt gombolnak éppen le a kártyádról – és egy banki igazolás esetében (pl letiltottad a kártyád, de még költik) is perdöntő bizonyíték lehet. Ezt a szolgáltatást igényeld úgy, hogy bármilyen összegről értesítsen, mivel a tolvaj először kis összegekkel fog valószínűleg próbálkozni. Habár ez persze nem véd a lopástól, de azonnal láthatod, hogy a kártyádról tűnik a pénz – nem csak akkor, ha már egy nagyobb aranyrögöt emelt le a számládról – és így biztos lehetsz a lopás tényében.

Szóval fogadd el egy vén lopás-áldozat veterántól: ne spórolj az elővigyázatossággal, mert ha elér a baj, mindegyik nagyon jól fog jönni.

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…