Magyarország és a világ legjobb borai egy galérián!

Szombaton rendezik az ország legnagyobb borkóstolóját a Millenárison, 220 magyar borászattal és 1000 korlátlanul kóstolható borral… A legnagyobb szenzáció azonban a galérián lesz: itt rendezik be a MaxCity Top Borbárt, ahol 20 magyar és külföldi szuperprémium bort kóstolhatnak meg – az extra belépőt kicsengető – vendégek. Az exkluzív kínálatból mutatunk be öt ikonikus darabot…

Tohu Awatere Sauvignon Blanc

Új-Zéland első maori tulajdonban lévő borászata elképesztő népszerűségnek örvend az egész világon, és néhány éve már Magyarországon is szárnyal. Brutálisan aromás, jellegzetes, karakteres, overdose sauvignon blanc-juk budapesti top éttermek legjobban pörgő tétele. Új-Zéland legjobb, legismertebb borvidékéről, Marlborough-ból érkezik. Azaz jó 18 ezer km-ről.

Copyright owned by Jim Tannock 2009

Sauska Cuvée 5

Talán a legnagyobb presztízsű magyar vörösbor, 2009-es évjárata megnyerte a Decanter World Wine Awardson a 15 font feletti bordeaux-i házasítások kategóriában az első díjat – vagyis gyakorlatilag a vörösboros Oscart. Legújabb, 2013-as évjáratát nemrég a nagy amerikai borguru, Robert Parker is értékelte, mégpedig 92 pontra, ami kifejezetten jó eredménynek számít. A villányi Sauska Pincészet vörösborai prímszámokról vannak elnevezve: minél kisebb a szám, annál jobb a bor. Cuvée 3 még sosem készült, Cuvée 5 is csak a jobb években. Ha kijön egy új évjárat, annak ellenére hamar elkapkodják, hogy a palackár 30.000 Ft fölött van.

Antinori Tignanello

Világhírű olasz bor, melyet az amerikai Wine Spectator magazin már többször beválasztott a Top 100-as listájára. Az ültetvény több mint száz éve az Antinori család tulajdonában van, a bor maga egy úgynevezett szupertoszkán, azaz a helyi sangiovese szőlőfajta mellett a házasításhoz adtak nemzetközi szőlőt: cabernet sauvignont és franc-t is, majd a hagyományos nagy ászokhordó helyett, kis francia és magyar (!) újhordókban érlelték.

Errazuriz Don Maximiano

Csúcsbor Chiléből, azaz a világon mindenhol körberajongott „Don Maxi”. A borászat alapítójának, Don Maximiano Errazuriznak az emlékére született. Főleg cabernet-ből készült, de a házasításban természetesen található Chile emblematikus szőlőfajtájából, a carmenere-ből is, közel 20%. Az Errazuriz Chile legmenőbb, világhírű butikborászata, a legendás „Berlin tasting”-en, egy nagy vakkóstolón, ahová meghívták Európa legnagyobb borszakértőit, a chilei pince borai agyonverték Franciaország és Olaszország legnagyobbra tartott sztárjait is.

Stag’s Leap Artemis Cabernet Sauvignon

Kalifornia egyik legismertebb borászata, 1970-ben alapították, tulajdonosai 2007-ben 185 millió dollárért adták el. A történelmi, 1976-os „Paris ítélete” nevű nagy vakkóstolón – ahol előzetesen több híres borkritikus azt állította: amerikai bor képtelen jobb helyezést elérni egy bordeaux-i csúcsbornál – a Stag’s Leap cabernet sauvignonja vitte el végül az első helyet…

Borjour Magnum
Február 16., 15:00 – 21:00
Millenáris B és D épület

Részletek itt!

És ezt olvastad már?
Németország elvesztette egyik gleccserét