Hogy lehet ez? Egy új tanulmányban az ELTE Etológiai Tanszék kutatói új megvilágításba helyezik a jelenséget.

Egy korábbi tanulmányukban a kutatók megállapították, hogy csak nagyon kevés kutya képes megtanulni a tárgyak, főként a kutyajátékok nevét. A kutatók szerették volna jobban megérteni ezt a jelenséget, ezért 2020-ban közösségimédia-kampányt indítottak, és közvetítették a szótanuló kutyákkal végzett kísérleteiket, abban a reményben, hogy több ilyen kutyát találnak.

„Ez egy úgynevezett citizen science projekt volt, vagyis a nyilvánosságot is bevonva közösségi tudományos kutatás zajlott – magyarázza a kutatás folyamatát Claudia Fugazza, a kutatócsoport vezetője. – Ha egy kutyatulajdonos megkeresett minket, mert úgy vélte, hogy a kutyája ismeri a játékok nevét, megkértük, hogy egy adott módszer segítségével tesztelje kutyája képességét, és küldje el nekünk a tesztről készült videót".

Basket, egy ötéves border collie Texasból, aki több mint ötven játék nevét ismeri (Fotó: Elle Baumgartel)

A kutatók ezután online találkozót tartottak a gazdákkal, hogy ellenőrzött körülmények között figyeljék meg, valóban tudja-e a kutya a játékai nevét. A gazdáknak egy kérdőívet is ki kellett tölteni a kutyák előéletével kapcsolatosan. „A kérdőívben a gazdákat kutyájuk felkészültségéről, életkörülményeiről kérdeztük, és kíváncsiak voltunk a kutyák nevelésével és kiképzésével kapcsolatos tapasztalataikra is, valamint arra, hogy miképp tanulta meg a kutya a játékai nevét" – teszi hozzá  Andrea Sommese, a kutatás társszerzője.

A kutatók kilenc országból negyvenegy kutyát gyűjtöttek össze, többek között az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Brazíliából, Kanadából, Norvégiából, Hollandiából, Spanyolországból, Portugáliából és Magyarországról. A témával kapcsolatos korábbi tanulmányokban border collie-k vettek részt, így, bár a tárgyi címkék tanulása még a border collie-k esetében is nagyon ritka, nem volt meglepő, hogy a jelenlegi vizsgálatban részt vevő kutyák közül sokan (56%) szintén ehhez a fajtához tartoztak. Ugyanakkor például két pomerániai törpespitznél, egy pekingi palotakutyánál, egy shih tzunál, egy corginál, egy uszkárnál és néhány keverék kutyánál is kimutatták a játéknevek tanulásának képességét.

„Meglepő módon a legtöbb tulajdonos arról számolt be, hogy nem szándékosan tanították meg kutyáiknak a játékneveket, hanem a kutyák spontán, a gazdákkal való játék során, maguktól jöttek rá arra, hogy egy-egy játéknak mi a neve”

– mondja Shany Dror, a kutatás vezetője. A vizsgálatban részt vevő tulajdonosok túlnyomó többségének nem is volt tapasztalata a kutyakiképzésben, és a kutatók nem találtak összefüggést a tulajdonosok tapasztalata és a kutyák azon képessége között, hogy a nevek hallatán a megfelelő játékokat válasszák ki.

„Korábbi tanulmányainkban kimutattuk, hogy ezek a szótanuló kutyák nagyon gyorsan tanulnak meg új tárgyneveket – magyarázza Dror. – Így nem meglepő, hogy amikor a kutyákkal elvégeztük a tesztet, a kutyák által ismert játékok átlagos száma már huszonkilenc volt, de amikor közzétettük az eredményeket, a tulajdonosok több mint ötven százaléka arról számolt be, hogy kutyájuk már több mint száz játéknévből álló szókincset sajátított el".

„Mivel a szótanuló kutyák nagyon ritkák, eddig csak anekdoták voltak a jelenségről – foglalja össze az eredményeket Miklósi Ádám egyetemi tanár, az ELTE Etológiai Tanszék vezetője, a tanulmány társszerzője.

– A tárgynevek megtanulásának ritka képessége az első dokumentált esete a tehetségnek egy nem emberi fajnál.

A tanulmányban viszonylag nagy számú egyed segít azonosítani a kutyák közös jellemzőit, ami egy lépéssel közelebb visz bennünket egyedülálló képességük megértéséhez".

A kutatás a Genius Dog Challenge kutatási projekt része, amelynek célja, hogy megértsük a tehetséges szótanuló kutyák képességei mögött lévő elmebeli folyamatokat, azt, hogy valójában miben különböznek társaiktól. A kutatók biztatják a kutyatulajdonosokat: ha úgy vélik, kutyájuk több játéknevet is ismer, vegyék fel velük a kapcsolatot a Genius Dog Challenge weboldalán keresztül.

Ez is érdekelhet:

A buldogok és a hasonlóan rövid fejű kutyák nemcsak betegesebbek, de rosszabbul is alszanak

Egy új, magyar kutatás mutatta ki, hogy a rövid fejű kutyáknak a torzult agyuk miatt az agyműködésük is más.

A kutyák agyán is látszik, hogy milyen ételt szeretnek

Ez derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közös kutatásából.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés