VR-szemüveget vettünk, és megláttunk egy komplett lakásbelsőt, sőt ennek az egésznek az értelmét is. A közösségi hálót, a virtuális és a sima valóságot egy enteriőrstartup platformja egyesíti, amiből tényleg szomorú lenne kimaradni.

VR-szoftverrel meg metaverzummal találkoztunk már, ezek többé-kevésbé voltak meggyőzőek. Tagadhatatlan viszont, hogy az iparág fejlődik, és a jövő (részben legalábbis biztosan) arrafelé van. Ezt érezte meg egy hazai startup is, akik gondoltak egy merészet, és sokkal tovább léptek a puszta virtuális valóságnál:

összehoztak egy lakberendezésre specializálódott platformot, ami szakmai közösségi hely is egyben, miközben a nagyközönséghez is szól.

A vrDesigner fejlesztése mögött három terület szakértői állnak, több tíz évnyi tapasztalattal: Láda Barnabás ügyvezető igazgató szállodai felszerelések értékesítőjeként, majd cégvezetőként dolgozott az értékesítés folyamatos hatékonyabbá tételén; Gikovski Snezana vezető lakberendező, BigSee-díjas dizájner, aki 2006 óta minden enteriőrtípust tervezett lakástól kezdve irodán és üzlethelyiségen át az étteremig; Ruszkai Kálmán vezető VR-szoftver fejlesztő húsz éve foglalkozik 3D-vel és vizuális effektekkel, többek között olyan hollywoodi szuperprodukciókon dolgozott, mint az Éjszaka a múzeumban vagy a Függetlenség napja.

Belvárosi lakás a VR-térben:

De mit is tud a szerda este a MaxCityben bemutatott csodaszoftver? Az ígéret szerint a lakberendezés minden szereplőjének jelentős előnyöket nyújt, egy egyszerű lakás berendezésétől a dizájnerek, belsőépítészek, ingatlankereskedők egyetlen szellemi térbe tereléséig. A vrDesigner_LAB a jövőben végtelen VR-áruház, tervezői co-working iroda, kiállítótér, szakmai központ, valamint anyagmintabank is lesz egyben.

Miután a platform összehozza a fenti szereplőket, sokkal gyorsabban építhetnek kapcsolatokat, kereshetnek vagy kínálhatnak árut, attól függően, melyik oldalon állnak, plusz szakmai fórumokat tarthatnak, növelhetik az ismertségüket, javíthatják az imázsukat.

Ennek őszintén örülünk, de annak pláne, hogy már az ún. egyszerű hétköznapi embernek is hasznos a platform.

A lakásvásárlók és -felújítók a hagyományos látványterveknél lényegesen jobb minőségű, valósághű VR-térben kísérletezhetnek a lakásuk berendezésével, a bútorok, színek, anyagok, összeállítások variálásával, ugyanis egy helyen megtalálják az összes, őket érdeklő gyártó termékeit.

Legénylakás a kibertérben:

Alaposan bejárhatjuk a teret, mozoghatunk a lakásban, közelről-távolról, minden szögből megnézhetjük a leendő berendezést, a benapozási szimuláció pedig még a lakás fényviszonyait is érzékelteti. Az otthonainkat aztán egy sima áruházi túrához képest jóval nagyobb kínálatból és sokkal gyorsabban rendezhetjük be – és amelyik termék megvásárlásában biztosak vagyunk, nyomban meg is rendelhetjük a VR-térben.

Új építésű lakásoknál megtakaríthatjuk a vásárlás utáni berendezéscserék, módosítások költségeit, a használtaknál pedig időt és pénzt takarítunk meg a teljes folyamattal.

Családi ház a kibertérben:

 

De hogyan is működik mindez pontosan?

  • A tervezők valós alaprajzok alapján felépített VR-ingatlanban terveznek, ami a családi háztól egy bolt enteriőrjéig bármi lehet. Folyamatosan bővülő termékpalettából választhatnak a csempéktől a bútorokon át a kiegészítőkig, azokat másodpercek alatt elhelyezve, áthelyezve, cserélve a térben. Közben a szoftver automatikusan renderel, így minden változtatás, még a tárgyak árnyéka is valós időben, pontosan jelenik meg.
  • A saját fejlesztésű belsőépítészeti tervező VR-szoftver életnagyságú, virtuálisan bejárható tereket tervez. Így már a tervezési fázisban bejárhatjuk a lakás minden zegét-zugát, és interaktívan kipróbálhatunk különböző berendezéskombinációkat.
  • A virtuális áruházban a tervezők valós termékek 3D modelljeivel dolgozhatnak, és a hatalmas, folyamatosan bővülő kínálat minden termékének minden szín-, méret- és anyagkombinációját megjeleníthetik az ügyfeleiknek. Ne csak bútorokra gondolj: a vrDesigner szoftver burkolatokat, szanitereket, csapokat, lámpákat és kiegészítőket is tartalmaz.

Lakóparki lakás, egyelőre még virtuálisan:

A modell új értékesítési pontot jelent a gyártóknak, kereskedőknek, és helyzetbe hozza a lakberendezőket, mivel hónapokról napokra rövidíti a tervezési időt. A vrDesign_LAB tehát a szó szoros és átvitt értelmében is

új dimenziót kínál: szoftveres megoldásokat, továbbá szakmai közösségi teret, adat- és tudásbázist – lényegében a teljes lakberendezési folyamat virtuális térbe emelését.

Ugyanakkor nem korlátozódik minden a virtuális térre, mert a vrDesign_LAB otthonában, a törökbálinti MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpontban anyagmintabank és mintatermek sokasága is várja a tervezőket, értékesítőket és ügyfeleiket. Jelenleg afféle tesztfázisban van a szoftver, így még önköltségi áron lehet csatlakozni hozzá, ami már csak azért is megéri, mert jobb jelen lenni egy ilyen ambiciózus terv kezdeteinél.

Ez is érdekelhet:

Testtartást javító ruha és hanghullámok lassított felvételeken - a legújabb sportos innovációk

Ma, amikor minden okos, a sport sem úszhatja meg a technikai fejlődést, sőt, inkább már az a kérdés, van-e egyáltalán olyan része a sportnak, amit ugyanúgy csinálunk, mit régen?

Ingatlankereskedők milliókért vesznek telkeket a Metaverzumban

Te vennél házat a virtuális valóságban?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ő a kedvenc Strandunk

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés