Ma, amikor minden okos, a sport sem úszhatja meg a technikai fejlődést, sőt, inkább már az a kérdés, van-e egyáltalán olyan része a sportnak, amit ugyanúgy csinálunk, mit régen?

A sport valóságos iparággá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben, és ma már nemcsak az élsportban, de a szabadidősportban is rengeteg pénz forog. Ezért aztán nem is meglepő, hogy számos technológiai fejlesztés kerül elő ezen a területen az edzésmódszerek fejlesztésétől a szurkolók bevonásán át a létesítményüzemeltetésig. A Sportsmarketing.hu összeszedte a 12 legizgalmasabb innovációt a sport területén, mi ezekből mazsoláztuk ki a a szerintünk legerősebbeket.

Snicko vagy Edge detektor

A krikettben használt mérőkamerákról azt sem tudtuk, eszik vagy isszák őket – persze, mert a magyar piacra még nem igazán léptek be. A Realtime Snicko [a BBG Sportstól] vagy az UltraEdge [a Hawk-Eye Innovations-től]

hanghullámok segítségével állapítja meg, hogy a labda érintkezett-e az ütővel, mielőtt az ellenfél csapata elkapta volna.

A hanghullámokat egy oszcilloszkóppal összekapcsolt, érzékeny csonkmikrofonnal méri. A hangokat ezután háttérzajként dolgozzák fel, összehangolják a videós streamekkel, és lassított felvételben lejátsszák, hogy a harmadik bíró meghozhassa az ítéletet.

Blockchain technológiák és NFT-k

Manapság a csapból is NFT folyik, ami a sport esetében különálló és nem cserélhető nyilvántartási egységet jelent, amit egy digitális főkönyvben őriznek. Magyarul a blokklánc egyfajta adatbázis, amelyben az adatokat egymással összekapcsolt szegmensekben tárolják, és amelyet nem igazán lehet feltörni.

A sportban üzleti célokra is használható (egyedi ajándéktárgy-kereskedelem, új bevételi lehetőségek), de az elmúlt évben a szurkolók bevonása érdekében kísérletezett vele több nagy klub (Barcelona, AS Roma, Juventus, Milan, Atlético Madrid, PSG).

A Milan például tavasszal limitált kiadású, hitelesített NFT-mezt dobott piacra a Fansea segítségével, jótékony célra, Ukrajna megsegítésére.

Idegtudományok

Az alkalmazott idegtudomány ma már lehetővé teszi, hogy az agyat ugyanúgy mérjük, eddzük és fejlesszük, ahogy az élsportolók mérik, edzik és javítják a testük teljesítményét. Az idegsejteket impulzusokkal stimuláló Halo fejpánt például már a nagyközönség számára is elérhető.

Intelligens sportruházat

A viselhető technológiák már bőven a hétköznapjaink részei, ma már bárki megengedhet magának az egészségét számtalan módon óvó okosórát, amit aztán kiegészíthet még ennél is több app-pal.

Az élsportban közben az okosruhák mennek nagyot: a szokásos fiziológiai paraméterek mellett figyelik a testtartást, a tempót és a súlyeloszlást is, és ezekről visszajelzéseket is adnak.

Közben az eredeti funkciót – tudniillik ruha – is fejlesztik, így például az izzadtságot párolgás útján elvezetik a testtől, a futócipők pedig könnyebbek, laposabbak, rugalmasabbak, és gyakorlatilag minden sportágra külön optimalizáltak, még a futáson belül sem mindegy, hogy rövid- vagy hosszú távra választunk cipőt.

A teljes 12-es lista a lap szerint:

 1. Repülő drónok és kameramozgások
 2. Snicko/Edge detektor
 3. VAR
 4. Fan engagement technológiák
 5. Blokklánc és NFT-k
 6. Intelligens szalagok
 7. Akadálymentesítést szolgáló technológiák
 8. Mesterséges intelligencia alkalmazása
 9. Idegrendszerre épülő fejlesztések
 10. Virtuális valóság
 11. Sportolói ruházat és felszerelés
 12. Játékos- és játékgrafika

(Forrás: Sportsmarketing.hu, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Felejts el mindent, amit eddig a Škodáról gondoltál! A Škodánál már el is felejtették!

Radikálisan újraértelmezi identitását a Škoda. A márkaarculati elemeket újraalkották, hétüléses koncepcióautójuk pedig a dizájnban is új fejezetet nyit.

A levegőből készült vegán húspótlék a legbizarrabb dolgok egyike

Gluténmentes és tápláló a legfenntarthatóbb hús, aminek állítólag még íze is van, pedig levegőből készült.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Gazdag a 93. percben mentett pontot csapatának

Bruno Fernandes csodával határos gyógyulása a PL legszánalmasabb jelenete

További cikkeink a témában