A látásunk az idő múlásával romlik, ezt a folyamatot az elmúlt évtizedek új szokásai (monitor és egyéb képernyők előtt végzett munkák) csak felgyorsították. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a bekövetkező változások ne járjanak komoly életminőség-romlással, illetve hogyan óvhatjuk meg látásunk élességét a legtovább?

Ingyenes szemüveges látásvizsgálat az eOptikánál 

Október a látás hónapja, ezért együttműködő partnerünkkel, az eOptikával mi is kicsit jobban foglalkozunk most a témával, ugyanis még mindig elég sok a téves információ a látással, szemüveggel kapcsolatos kérdések terén. Mielőtt jobban elmélyülünk, az eOptikánál egész októberben ingyenes szemüveges látásvizsgálattal várnak mindenkit, érdemes megragadni az ilyen lehetőségeket!

Szemüveg? Na azt már nem! Vagy mégis?

Azon talán már túl vagyunk, hogy hiúsági okokból az ember inkább szenved a rossz látás kényelmetlenségeitől, minthogy szemüveggel az orrnyergén éljen tovább, hiszen a funkcionális megközelítést mára bőven kiegészítette a dizájn-oldali is: fontos kiegészítő, divatcikk lett a szemüvegből, akadnak sztárok, akiket már ezek nélkül szinte meg sem ismerünk! Nem véletlen, hogy akadnak olyanok is köztünk, akik akár nullás lencsével is hordják a szemüvegüket, pusztán azért, mert az adott szemüvegben jobban néznek ki, mint anélkül! Nem csoda, rengeteg szexi szemüvegkeret elérhető már, attól aztán tényleg nem kell tartani, hogy elcsúfít minket a szemüveg, mindössze jó választás kérdése. (Hogy milyen forma illik a fejedre, itt találsz hasznos tanácsokat.)

Na jó, de mikortól érdemes rányúlni a szemüvegre, vagy kontaktlencsére?

Fiatal korunkban a szemünk két irányba romolhat. A tökéletes látású embereknél nincs különbség abban a tekintetben, hogy a közelebbi vagy a távolabbi dolgokat látják élesen, ugyanis mindent élesen látnak. Sajnos idővel a szemünk romlik, így ez az állapot is változik, amit leginkább az olvasás kapcsán veszünk észre, úgymond megrövidül a kezünk, és az olvasnivalót távolabbra helyezzük. És ha elindul, akkor számíthatunk rá, hogy fokozatosan romlik is majd.

Érdemes tehát minél hamarabb szakemberhez fordulni, megfelelő látáskorrekcióval lelassítható, vagy akár jobb esetben meg is akadályozható a látásunk további drámai romlása.

Ha nem lépünk időben, ne csodálkozzunk, ha a szervezetünk erősebb jeleket is küldd majd: gyakori okozója a fejfájásnak vagy a fáradtságnak is a rossz látás, így akár több problémát is lehet orvosolni egy megfelelően kiválasztott kontaktlencsével vagy szemüveggel. Ha érzékeljük, hogy a látásunk már nem a régi (már ha régen jó volt), akkor első lépésként irány egy látásvizsgálat!

Látásvizsgálat? Ott mi történik?

Röviden és tömören: itt azt vizsgálják meg a szakemberek (optometristák), hogy elég élesen látunk-e. Bővebben: távoli és közeli látásélesség-ellenőrzés által jutnak el jutnak el a diagnózisig, majd figyelembe véve szokásainkat is (sokat ülünk-e monitor előtt, és ezáltal sok kékfény-terhelést kapunk-e, sokat olvasunk-e, szoktunk-e éjszaka vezetni, stbstb...) ajánlanak nekünk megoldást a problémára, akár szemüveget, akár kontaktlencsét.

Az egész vizsgálat teljesen fájdalommentes, két részből áll:

  • Az első rész egy objektív számítógépes vizsgálat, ahol a géphez támasztott állunkkal egy távoli képet nézve a számítógép beméri, milyen távoli dioptriára lehet szükségünk, de ez az adat még ellenőrzésre szorul.
  • A második rész egy szubjektív vizsgálat. Egy próbakeretet felvéve, benne a lencséket cserélgetve megnézik, milyen lencsével látunk tökéletesen távolra és közelre, utóbbi egy olvasópróbával történik.

A felírt adatokat az optometrista átadja az optikusnak, akivel már a konkrét keret és lencse kiválasztása megtörténik. Amennyiben szemüveg (és nem kontaktlencse) mellett döntöttünk, a következő lépés a keret kiválasztása, majd pedig a lencse megbeszélése jön.

Egy szemüveg az eOptikánál átlagosan 4-10 nap alatt készül el, szóval nem is kell rá sokat várni.

Ingyenes látásvizsgálat: itt lehet bejelentkezni, érdemes kihasználni a lehetőséget! Ha esetleg mégsem jutnál el az eOptika látásvizsgálatára, akkor is érdemes körülnézni náluk online, hiszen akárhol készített látásvizsgálati eredmények alapján is tudsz szemüveget rendelni, a bolti áraknál kedvezőbb árakon, hatalmas közel 9000 db-os keretválasztékból kiválasztva a hozzád illőt.

(A cikk elkészítésében partnerünk volt az eOptika.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Rég volt már brit modell a nap csaja

Több időt töltenek munkával a munkamániások, mégsem dolgoznak többet

További cikkeink a témában