Valóban egészségtelenek a LED-ek? Furcsa fényük van, ráadásul nem is olyan gazdaságosak? Utánanéztünk néhány tévhitnek, és megmutatjuk a szobát, ahol tutira érdemes világítást cserélned.

Energiatakarékos, tartós, nem kell bemelegednie, mindenhol felhasználható. A LED izzókról szinte csak pozitívumokat hallottunk, kivéve talán a magas árát, amit viszont felfoghatunk befektetésnek. Ugyanakkor időről időre suttogtak arról, hogy nem egészséges, és néhányan még a gazdaságosságát is megkérdőjelezték. Utánajártunk, mi az igazság.

Hogyan működik?

A LED egyszerűen világító diódát (Light-Emitting Diode) jelent, de a működése koránt sem ilyen egyszerű, amit jól jelez, hogy a kék fényt kibocsátó LED-et 1994-ben fejlesztette ki három japán kutató, ám csak húsz évvel később kaptak érte Nobel-díjat. Ennyi időbe telt kifejleszteni a széles körben használható LED-eket.

Működésének lényege, hogy az áram a dióda anyagában lévő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek az eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki. Ebből az átlagember annyit észlel, hogy szépen világít az olvasólámpa.

LED vs. hormonok

Noha nincs benne higanygőz, vagy különböző gázok, mint a kompakt fénycsövekben, mégis elterjedt a szóbeszéd az állítólag egészségtelen LED-ekről. Az egyik állítás a fény biológiai hatására vonatkozik. A kék színű fény - amilyet a hőskor LED-jei kibocsátottak - hat a retinában lévő melanopszinok működésére, ezzel befolyásolja az alvás-ébrenlét szabályozásáért felelős melatonin hormon termelését.

Ennyi fény már tényleg zavaró lehet

Mivel a mesterséges kék fény is kiváltja azokat a reakciókat a szervezetből, amit a természetes fény, speciális fényforrásokkal valóban megzavarható a cirkadián ritmus: megváltozhat az anyagcsere, a testtömegindex, az oxigénfelvétel és a hormontermelés is.

Csakhogy éppen ezért a mai LED-lámpák sárgásabban izzanak, nem olyan hideg fénnyel, mint a korai példányok.

Ha valami egészségi kockázatot jelent, akkor az az erős kékes fény, tipikusan a számítógép monitorja, a tévé és az okostelefon képernyője. Sokkal inkább a lefekvés előtti netezést, mobil nézegetést kellene kiiktatni az életünkből, mintsem tartani a LED-ektől.

Erős fény

Néhányaknak nem tetszik a burkolatlan SMD-LED-ek erős fénye, noha ennek éppen az a lényege, hogy koncentráltan világítsanak meg egy szűk területet, mint a halogén izzók. Olvasólámpának tökéletes, a nagyobb LED-eknél pedig maximum arra kell figyelni, hogy legyen lámpabura, vagy egyszerűen opálos burkolattal gyártott LED-et kell választani.

A LED-ek igazán ádáz ellenségei az elektroszmogot is felemlegetik, ami egyszerűen nevetséges: ha összeadjuk, egy átlagos lakásban mennyit fogyaszt az egyszerre használt LED-világítás, elenyésző töredékét kapjuk bármelyik komolyabb háztartási gép fogyasztásának. Egy erősebb hajszárító áramfelvételéből nagyjából ki is világíthatjuk a lakást.

Jó üzlet?

Azt tehát látjuk, hogy az egészségedet nem kell féltened a LED-ektől, de tartja még magát az igazából-nem-is-gazdaságos furcsa mantrája. Valóban, a hagyományos izzóknál drágább a LED, de a jelenleg általános számítások szerint három-négy év alatt megtérül az ára. Tartósabb, azaz kevesebbet kell cserélni, és lényegesen kevesebbet fogyaszt.

De ne feledkezzünk meg további két tényezőről sem:

A LED-ek folyamatosan fejlődnek, egyre elterjedtebbek, ezzel lassan, de biztosan csökken az áruk, miközben a legújabb technológiák még alacsonyabb fogyasztást produkálnak.

Tehát csökken az egyszeri beruházás költsége, ha az egész lakást egyszerre akarnád LED-del telepakolni, ráadásképp csak egyre nagyobb a LED-ek fogyasztásbeli előnye, lévén a többi izzót nem fejlesztik, esetleg jóval kevesebb energiát szánnak a fejlesztésére.

Persze léteznek bonyolult számítások, hogy hol éri meg a legjobban átállni, mert például a garázsnál lévő, alig használt lámpa megtérülési ideje nyilván jóval hosszabb, mint...

...mint a konyhában és a fürdőszobában lévő világításé. Ez azért van, mert mindkét helyiségben számos fényforrást használunk, szükség van erősebb, koncentrált fényre - többre is -, de általános világítás is van mellette. Egy gyakorlati példa: a konyhaszekrény alján lévő, nyolc darab húszwattos halogénből álló sort le lehet cserélni egy háromwattos LED-sorra.

A 160 wattból lesz 3, ez valóban brutális különbség.

Vagyis, ha óvatos duhaj vagy, és nehezen szánod rá magad a hasonló stratégiai lépésekre, először kezdd a konyhával: abszolút nem drága egyszeri beruházás, a fogyasztásbeli különbség óriási, és még tesztelheted is kicsit, milyen lenne a LED egyéb szobákban. Érdemes viszont LED "körtét" is venni, mert így a konyha minden fényét modernebbre cserélheted, és látsz izzót és fényfüzért is LED-ből.

Nyilvánvaló, mivel lehet még tovább javítani a LED hatékonyságát: ha akcióban veszed. Az ELMŰ-nél december 15-ig 20 százalékos kedvezménnyel rendelhetsz GE által forgalmazott LED-eket, három év cseregaranciával, meleg fénnyel - szóval a melatonin-termelésed érintetlen marad, ellenben sokat spórolhatsz.

És ezt olvastad már?
Ez az egyik leghatékonyabb fekvőtámasz, amivel az egész felsőtestedet kigyúrhatod
További cikkeink a témában