"A sör annak bizonyítéka, hogy Isten szeret minket és azt szeretné, hogy boldogok legyünk." (Benjamin Franklin)
Ha le szeretnénk egyszerűsíteni az öreg Benjamin mondandóját és eltekintünk a filozófiai vonatkozásoktól, valahogy így nézne ki a gondolat: a sör kurvajó.
Mindennek fényében pedig nincs mit csodálkozni azon, hogy a sör a legszélesebb körben fogyasztott alkoholos ital az egész világon. Egy 2004-es tanulmány pedig azt is bemutatta, hogy már 9000 évvel ezelőtt is készítettek az emberek vegyes erjesztett italt rizsből, mézből és gyümölcsből.
Azon lehetne vitatkozni, hogy a világon hol készítik manapság a legjobb sört, de teljesen felesleges. Nem létezik olyan, hogy „a sör, ami jobb az összes többinél”. A lényeg az, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének leginkább megfelelőt. Mi ehhez adnánk most pár tippet!
Válassz okosan!
- Dobozos vagy üveges sör? Erre a kérdésre attól függ a válasz, hogy mennyi ideig és hol tárolod. Ha hosszabb ideig akarod spájzolni, akkor érdemesebb dobozosat venni, hiszen az nem érzékeny a fény hatására.
- Az erősebb sör nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is! Sok gyártó az íz rovására növeli az alkoholtartalmat. Persze könnyebb tőle bebaszni, szóval ha ez a cél, akkor mehet!
- Mindig menj el a sörfesztre! Ha alkalom adódik rá, el kell menni és meg kell kóstolni minél többet. Csak így tudod kideríteni, hogy mi ízlik neked a legjobban.
- Ha olyan sört találtál magadnak, amit akkor is megiszol, ha már megmelegedett, akkor megtaláltad az igaz szerelmet. Soha ne engedd el!
Ismerd meg a söröd!
A sörök négy alapvető hozzávalóból készülnek:
- A maláta valamely gabonaféle csíráztatásával készült termék. Ez a gabonaféle lehet árpa, búza, zab, rizs vagy kukorica – gyakorlatilag bármilyen kombinációban. Leggyakrabban az árpát használják gazdag íze miatt.
- A komlónak a tobozkáit használják a sörgyártáshoz, amelyek kesernyés ízt és aromát kölcsönöznek a malátának. Arról nem is beszélve, hogy tartósító hatása miatt a sör tovább tárolható. De minek is tárolgatnád? Igyad!
- A fő alkotóelem a víz, aminek az ásványtartalma befolyásolja a sör ízét. Például Dublin ásványokban gazdag vize miatt olyan finom a Guinnes.
- És persze nem maradhatnak ki az élesztőgombák sem, hiszen ezek hatására lesz a löttyből alkohol.
Tárold helyesen!
- A legjobb, ha 7-10 °C a söröd hőmérséklete.
- Amikor megkívánod, hideg korsóba öntsd ki a sört! A legjobb az, ha ugyanabban a hűtőben tárolod a korsót is, mint a sört.
- Tárold a sörösüvegeket függőlegesen, hogy ne érintkezzen a kupakkal!
- Óvd a napfénytől és lehetőleg ne hagyd a napon álló kocsi csomagtartójában sem! Ez tönkreteheti a nedűt.
(via Luxury-insider)