A Wikipedia szerkesztői szerint nem felel meg a valóságnak például az, hogy Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter földönkívüli hüllő, aki csecsemőket eszik, ezért megtiltották, hogy az USA képviselőházának gépeiről szerkesszék az online enciklopédiát.

A Wikipediát sokan nézik, vagyis jó felület lejáratásra és vicceskedésre egyaránt. Az utóbbi időben megszaporodtak az esetek: Natalija Vitrenko, az Ukrán Haladó Szocialista Párt elnökének szócikkébe azt írták bele, hogy a politikus "egy orosz báb", míg John F. Kennedy néhai amerikai elnök meggyilkolásáról azt állították, hogy azt Fidel Castro kubai vezető rendelte el. Szintén Kubát okolták a holdra szállás valódiságát kétségbe vonó összeesküvés-elméletek terjesztéséért, a Mediaite hírblog szócikkébe pedig azt írták bele, hogy az "szexista és transzfób".

A Wikipedia közlése szerint két-három ember felelős a változtatásokért, de a biztonság kedvéért tíz napig az amerikai kongresszus egyik gépéről sem lesz majd anonim módon szerkeszthető az enciklopédia.

Az orosz–ukrán konfliktusnak is megvan a maga wikipediás frontja, az orosz kormányhoz, illetve egy orosz állami médiacéghez köthető IP-címekről frissítettek ezt-azt. A malajziai utasszállítóval kapcsolatban az Oroszországtól kapott légvédelmi fegyverrel tüzelő terroristákat úgy írták át, hogy a gépet „ukrán katonák lőtték le”, a Kreml egyik számítógépéről pedig a Szu–25-ös csatarepülőgép maximális repülési magasságát módosították hétről tíz kilométerre (a Malaysia Airlines Boeing 777-ese nagyjából tíz kilométeres magasságban repült a katasztrófa bekövetkeztekor).

Korábban is voltak hasonló, állami Wikipedia-trollkodások. 2006-ban az amerikai kongresszus munkatársai írogatták át a képviselők szócikkeit, de az utóbbi egy-két évben brit honatyákról is kiderült, hogy a róluk szóló Wikipedia-szócikkek pozitívabb hangvételűvé tételével bízták meg asszisztenseiket. Idén pedig a BBC brit közszolgálati csatorna derítette ki, hogy a brit kormány egyik gépéről azt írták a fejkendőkről szóló szócikkhez, hogy "minden muszlim terrorista".

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Vízre szállni a nyári hőségben felér egy valódi terápiával