Magyar, thai vagy kínai, teljesen mindegy! A lényeg, hogy meleg, és finom. Egy jó leves mindennél többet ér egy esős téli napon. A Player ötöt ajánl.

KisParázs Thai leves és Wok Bár: tom kha gai

A thai és laoszi konyha szerelemgyereke a tom kha kai (vagy gai). Míg előbbi kaporral, utóbbi korianderrel készíti, de lényeg változatlan: egy kókusztejjel, galangával és citromfűvel készülő csirkeleves, ami a wokban megkapatott friss chili tesz enyhén pikánssá. Létezik sertéshússal, tofuval vagy tengeri herkentyűkből készülő variánsa is, de az általunk már többször körülrajongott KisParázsban a tofust ne keressük. A többit viszont annál inkább!

KisParázs Thai leves és Wok Bár

Tom Kha kai/pla leves: 750 forint
Budapest VII., Kazinczy utca 7.

Leves.: Paradicsomleves

A Leves. előtt álló folyamatos sor csak azt bizonyítja, bevált a recept: a belvárosi közönség vevő a folyékony étteremre. Igazából majdnem mindegy, mit választunk a menüről, de a forró paradicsomleves garantáltan jót tesz a szervezetnek! A Leves. életérzésben bizonyítottan haladó szintet képvisel, de nem csak nyáron, hanem télen is tuti, hiszen a bazsalikomos paradicsomleves például olyan megoldás, ami a húst kevésbé favorizálókat is képes felmelegíteni.

Leves.

Bazsalikomos paradicsomleves baguette-tel: 790 forint
Budapest V.,Vámház körút 14. 

Wang Mester Kínai Konyhája: kínai csípős–savanyú leves

Ez a leves Kína egyik legjobb találmánya, Budapesten a kínai konyha nem hivatalos nagykövete, Wang mester készíti a legjobban. Igaz, erre hitelesített bizonyítékaink nincsenek, de amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője, addig mi ezt fogjuk híresztelni. A lexikonok szerint Peking és Szecsuán tartomány is a magáénak vallja, és mivel Wang mester étterme utóbbi régió konyháját viszi, ezért itt a csípős jelzőt bizony komolyan kell venni! Egy ilyen folyékony halmazállapotú lángcsóva elfogyasztása után úgy érezhetjük, hogy mínusz húszfokos hideget is képesek vagyunk elviselni – akár egy szál atlétában.

Wang Mester Kínai Konyhája

Csípős-savanyú leves: 420 forint.
Budapest IX., Telepy u. 24.

Trombitás Söröző: bográcsgulyás

Egy jó bográcsgulyás komplett étkezések kiváltására is alkalmas, és ha nem sajnálták belőle a paprikát, jól csúszik hozzá a vörösbor is. Vagy éppen a sör, ami a Trombitás fő profilja lenne, ha nem cáfolná ezt a gazdag étlap. Az étel apró bográcsban érkezik, mellette bőséges mennyiségű kenyér, és persze annyi csípős, amit a nyálkahártyánk elbír. Ha még mindig felidegesít a Moszkva tér átnevezése, ez lehet a gyógyír!

Trombitás Söröző

Bográcsgulyás: 750 forint
Budapest II., Margit körút 101.

Iguana: jalepeno sajtkrémleves

Úgy tűnik, a legjobb levesek hőmérsékletét a csípős paprikák valamelyik variánsa tekeri fel tizenegyre, de ennek csak örülhetünk az esős hidegben. A sajtkrémleves lágyságát Mexikó egyik legkedveltebb exportterméke, a jalapeno paprika teszi kicsit karcosabbá. Az élvezetnek ezúttal a vegetáriánusok is hódolhatnak. Aztán jöhet rá egy jó tequila!

Iguana

Jalapeno sajtkrémleves: 840 forint
Budapest V., Zoltán utca 16.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Puska, gulyás, sörétes – Kipróbáltuk a skeet lövészetet

(Fotók: Food Thinkers, The Culinary GeekAleksej Leonov)

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

Így ünneplik gyönyörű és világhírű nők a karácsonyt

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
32% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
68% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.