Különleges épület készül Budapest belvárosában műemléki részekkel, sky bárral, belső udvarral, szállodával, lakásokkal és szolgáltatásokkal.

Két év előkészítés és három évnyi kivitelezés után szerkezetkész a Hotel Dorothea: a Vörösmarty téren álló leendő ötcsillagos szállodában lakások, éttermek és szolgáltatások is lesznek majd. Az átadás tervezett időpontja 2023 nyara, míg a lakások 2023 őszére készülnek el.

A beruházás egyik kulcseleme a műemléki részek megóvása, ezért alapos, kétéves előkészítés után indult meg a kivitelezés 2019 júliusában. A teljes épülettömb kétharmadában egy ötcsillagos szállodát alakítanak ki Hotel Dorothea Autograph Collection néven, összesen 216 szobával, de az újkori szokásoknak megfelelően az éttermeket, konferenciatermeket és wellness szolgáltatásokat külső látogatók is igénybe vehetik majd. Lesz továbbá az épületben 28 exkluzív lakás, két étterem, köztük egy sky-étterem és egy kaszinó is.

Az építészeti koncepciót és a belsőépítészetet egy neves olasz stúdió, a Lissoni & Partners jegyzi, a hazai generáltervező a TSPC, míg a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi.

A komplex munkálatok keretében a szállodai résznél a magyar előírásokon túl a közel ezer oldalas, Marriott Autograph Collection Product Quality Standard szigorú előírásait is betartják.

A közel bruttó 35 000 négyzetméternyi alapterületű épület kivitelezésénél számos speciális nehézség merült fel, például az alapozás során, az ún. résfalazáskor le kellett követni a műemléki területeket: a szokásos téglalap forma helyett egy legalább tizenöt különböző sarokkal rendelkező területet kellett alapozni, ezért lényegében csak centiről centire haladva lehetett kijelölni a területet.

Különleges munka volt a pince szigetelése is, lévén ez a terület a Dunához közel, és több mint 10 méterrel annak vízszintje alatt van, így folyamatos víztelenítés mellett zajlott a művelet. Különleges a „túloldalon” a tető is: az 1250 négyzetméteres üvegtetőhöz egyedi gyártású, 4,5 x 3 méteres osztatlan üvegtáblákat emeltek be (összesen 89-et), melyek súlya egyenként 1,3 tonna volt.

 

És még nincs kész a komplexum, szóval további speciális feladatok vannak hátra, mint a műemléki területek restaurálásának befejezése, a sky-étterem kiépítése, a belső udvar kialakítása több méteres fákkal, bokrokkal, öntöző- és csepegtetőrendszerrel, zöldfelülettel és konyhával, illetve a zsolnai fal kivitelezése.

Az előcsarnok restaurálása
Az előcsarnok látványterve
A belső udvar látványterve

A projekt három különböző korszak épületeit kapcsolja össze egy összefüggő épületkomplexummá. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az 1910-1913 között épült egykori Mahart székház, a Vörösmarty tér felől az 1937-38-ban Münnich Aladár tervei szerint épült egykori Futura-ház, a Wekerle utca felől pedig az 1871-73-ban Wéber Antal tervei alapján épült egykori bank székház.

Mivel a három épület más-más korban épült, szerkezeti kialakításuk is nagyban eltér egymástól, így különböző módszerekkel kell őket átépíteni is.

(Forrás: közlemény, fotók: Molnár Péter, látványtervek: Lissoni & Partners.
A bokrétaünnepes képen b-j: Metka Márton, műszaki igazgató (Market Építő Zrt.); Horváth Márton Gergely, műszaki igazgató (Moratus Szerkezetépítő Kft.) és Szilágyi István, projektigazgató (Dorottya Investment Zrt.))

Ez is érdekelhet:

Látványos képpárok a romos és a felújított Hotel Oktogonról

A lepusztult Andrássy úti épületek egyike volt, mára háromcsillagos szálloda. Hogy ez mekkora átalakulást jelent, arról itt van néhány elég erős képpár.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ha ez a lány magyar lenne, Torres Dani lenne

Rég volt már brit modell a nap csaja