Seth Godin szerint kényelmesek vagyunk, nem vesszük elég komolyan, hogy változtatni akarunk, ezért használunk még olyan eszközöket, mint a súlyosan környezetpusztító lombfúvó.

Meglepően szenvedélyes, a címe szerint „példabeszédnek” szánt glosszát írt a blogján Seth Godin marketingguru a lombfúvóról. Az eszköz valóban élesen világít rá egy környezettudatossággal kapcsolatos problémára...

Szóval ősz van, hullanak a levelek a világ számos részén, köztük Észak-Amerikában is – ahol a külvárosokat ellepik a lehullott levelek eltüntetésén buzgólkodó háztulajdonosok és kertészek. Szinte lehetetlen elmenekülni a gázüzemű lombfúvók fülsiketítő morajlása elől.

Godin ezért összeszedte, amit biztosan tudunk:

  • A lombfúvó káros a használója (sok esetben rosszul megfizetett idénymunkás) hallására és légzésére
  • Bosszantóan hangos, akár több utcányira is elhallatszik
  • Van sokkal csendesebb, biztonságosabb és tisztább, ráadásul könnyen elérhető alternatíva, ami hosszú távon még olcsóbb is

Továbbá azt is tudjuk, hogy „egy gázüzemű lombfúvó egy óra alatt annyi szén-dioxidot bocsát ki, mintha autóznánk közel 5000 kilométert egy tipikus belsőégésű motoros autóval. (Ez nem elírás). A részletek itt találhatók.”

Godin szerint a probléma, hogy a kertészcégek versenyhelyzetben vannak, ezért a leggyorsabb és legolcsóbb opciót választják, nem törődve a munkásokkal, a környékkel vagy az éghajlattal.

A gázüzemű lombfúvókat kiváltani képes technológia bevált, olcsó és könnyen elérhető. És mégis itt vannak még mindig... Mindössze azért, mert kényelmesek, és gyors profitot jelentenek.

Ha komolyan vesszük a problémát, a gázüzemű lombfúvók betiltása a megoldás – jelenti ki Godin. A pótlásuk néhány héten belül megtérül, és a kertészek is jól járnak, miután a versenyfeltételek újrarendeződnek. A munkások jólléte javulni fog, a leveleket pedig továbbra is eltakarítják.

Akkor hát mi a probléma? Godin szerint az, hogy „nem vesszük elég komolyan, hogy változtatni akarunk. Ha vennénk a fáradtságot összeszedni két tucat barátot és szomszédot, és elvinnénk őket a városházára, néhány meeting elég lenne megváltoztatni a szabályozást.

De néha egyszerűbb nem csinálni semmit.”

(Fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Leselejtezett kompon szembesülhetünk vele, mit teszünk a folyóinkkal

A Lebegő Kiállítás a környezetvédelem fontosságára és a folyók szennyezésének problémájára hívja fel a figyelmet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés