Talán sertések is.

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy a hódító vikingek angliai falvakból lopták az állatokat. Ám egy új kutatás, amely az állatok maradványait elemezte, azt bizonyította, hogy már azokkal hajóztak Skandináviából Angliába. A kutatás azt is igazolta, hogy

a viking vezetők kedvelték az állatokat, és utazásaikra is magukkal vitték őket.

A Durham Egyetem és a brüsszeli Vrije Egyetem doktori kutatója, Tesi Löffelmann a 9. századból származó csontokat vizsgált meg, amelyek a derbysi Heath Wood régészeti lelőhely sírhalmaiból kerültek elő. A sírokban együtt eltemetett, elhamvasztott állati és emberi maradványokat találtak. Az állatoknak különleges szerepük lehetett, erre utal, hogy együtt hamvasztották el őket az emberekkel.

Inkább tartották őket kedvtelésből, mint csupán gazdasági célokból

– mondta Löffelmann, aki meghatónak találta ezt a kötődést. A bizonyítékok alapján úgy tűnik, korábban alábecsülték, mennyire fontosak voltak az állatok a vikingek életében. A lovak és kutyák több hétig hajóztak a vikingekkel az Északi-tengeren. Akkoriban még kisebbek voltak a lovak, ami fontos szempont lehetett a hely szűke miatt, de az út azért így is nedves és kényelmetlen volt.

A feltáráson talált maradványok szolgáltatják az első tudományos bizonyítékot arra, hogy a viking harcosok lovakat szállítottak Angliába. A kutatók a csontok elemzéséből állapították meg, hogy az állatok Skandináviából érkeztek.

Az ásatáson sertéscsontot is találtak, de a kutatók szerint az nem élő állatból származhatott, hanem inkább egy játékból, esetleg valamilyen jelkép lehetett, amelyet Skandináviából hoztak magukkal.

(Forrás: BBC News, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Gratulálunk minden vakondnak az év emlőse címhez!

Odaért az év emlőse verseny élére.

Invazív fajok miatt rekedt egy óceánjáró hajó Ausztrália partjainál

Nem köthetett ki Adelaide-ben, Új-Zélandon és Tasmániában sem.

Tíz magyar kutyásból egynek akár mindenkinél fontosabb a kutyája

Felmérést végzett az ELTE Természettudományi kara a szőrös gyerekekről.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Rég volt már brit modell a nap csaja

Több időt töltenek munkával a munkamániások, mégsem dolgoznak többet

További cikkeink a témában