Wood wide web néven készült el a díjnyertes Meta Garden pavilon a Chelsea Flower Show-ra, egy magyar építésziroda, a Bánáti + Hartvig tervei alapján.

Egy különös természeti jelenséget idéz fel Joe Perkins brit tájépítész Meta Garden: Growing the Future című, a Chelsea Flower Show-n aranyéremmel kitüntetett projektje, amely a Facebook- és Instagram-tulajdonos Meta támogatásával jött létre, és amelynek pavilonját a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezte.

Na de a mondat végére majdnem meg is feledkeztünk a természeti jelenségről! Szóval

a fák hajszálgyökerei és a fonalgombák izgalmas kapcsolatban állnak egymással: nemcsak egymás tápanyagfelvételét segítik, de a gombák által a szomszédos fák összeköttetése is megvalósulhat. Ily módon az egy területen élő növények képesek kommunikálni egymással és optimálisan megosztani egymás között a fejlődéshez szükséges tápanyagokat.

Mindennek az építészeti-tájépítészeti leképezésére vállalkozott a projekt, ami testhezálló feladatot jelentett a BH fenntarthatóság iránt elkötelezett építészeinek. A kihívást a pavilon kreatív koncepciójának mérnöki megtervezése és megvalósítása jelentette; míg a kert Joe Perkins és Farshad Khazei munkája volt.

A pavilon és a magyar tervezőcsapat

A pavilon a természetben gyakran megjelenő, szabálytalan hatszögekből jön létre, amely forma a fonalgombák és hajszálgyökerek kapcsolatában is felfedezhető. Ennek kivitelezhetősége azonban számos akadályt görgetett a tervezők elé. A problémát végül parametrikus tervezéssel oldották fel, az egymáshoz illeszkedő aszimmetrikus hatszögek kialakítását egy matematikai egyenlettel határozták meg. A végeredmény egy látszólag egyszerű, mégis izgalmas objekt a Meta Gardenben.

A projekt bonyolultsága miatt a tervezők a kivitelezést is nyomon követték, illetve már a tervezési fázisban együttműködtek Salacz Dénessel és a Sa-Fa Design kivitelezőcsapatával; a tökéletes megvalósítás érdekében a gyártmánytervezés szorosan összefonódott a végleges forma részleteinek kidolgozásával. A pavilon – reflektálva a kert tematikájára – fából készült: a hatszögek kerete kanadai vörös cédrus, betétlapja pedig nyír rétegelt lemez. A könnyű szállíthatóság és gyors helyszíni összeszerelhetőség érdekében az elemeket rejtett illesztés, illetve speciális ragasztó tartja össze.

A Meta Garden – és annak pavilonja –, emlékezteti a Chelsea Flower Show látogatóit a természettel való kapcsolatunk azonnali helyreállításának fontosságára.

A kert közel 3000 növényfajt mutat be, köztük olyanokat, amelyek a szélsőséges éghajlati viszonyok miatt kihívásokkal néznek szembe, de a projektben részt vevő tájépítészek azt is megvizsgálták, hogy mely növények alkalmazkodnak legjobban a változó éghajlati körülményekhez. A kert a biodiverzitás jelentőségére, illetve a fonalgombák ebben betöltött fontos szerepére is rávilágított.

A kert arra is felhívja a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kiemelt szerepe van a közösségeknek. Ezt támogatja a Meta is, melynek felületein csak az Egyesült Királyságban több mint 2,4 millió ember tagja természettel, természetvédelemmel, fenntarthatósággal vagy kertészkedéssel kapcsolatos online csoportoknak.

A Meta Garden sikerét nemcsak a kategóriájában elnyert aranyérem mutatja, hanem az is, hogy a Chelsea Flower Show zárása után a The National Forest (a brit nemzeti erdő) területére költözik. A hosszú távú kültéri elhelyezés miatt a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezői a pavilon áttervezését és újraalkotását javasolják, hogy az bírja az időjárás viszontagságait. A The National Forest elképzelése is az, hogy a jövőben egy tartósabb és nagyobb változat kapjon majd helyet az erdőben, ám ennek megvalósulása anyagi kérdés is.

Szakmai kitekintés és intellektuális kihívás

A tervezési folyamat komplexitása mellett azért is izgalmas ez a projekt a BH építészei számára, mert az irodától megszokott nagyléptékű beruházások között szakmai kitekintést jelent az egyedi termékfejlesztések felé, és kicsit a bútortervezéssel is rokon a munka. A Meta Garden: Growing the Future projektben való részvétel ezzel nemcsak intellektuális kihívást, de szakmai felfrissülést is eredményez az iroda számára.

Perkins pedig ebben a videóban mond részleteket a tervezési koncepcióról:

Meta Garden: Growing the Future

Tájépítészet: Joe Perkins Design, Joe Perkins
Szakmai partner: The National Forest

Beruházó: Meta

Pavilon-koncepció: Joe Perkins, Farshad Khazei
Pavilon építészeti tervezése: Bánáti + Hartvig Építész Iroda, Bánáti Béla, Zajacz Judit, Bánáti Bodó
Pavilon szerkezet- és gyártmánytervezése, kivitelezése: SA-FA Design, Salacz Dénes

Fotó: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

(Forrás: közlemény, fotó: Natalia Odescalchi)

Ez is érdekelhet:

Mire jó a kígyófal, és honnan ered egyáltalán?

Meghökkentő látvány a kígyófal, pedig sokkal több mindenre jó, mint gondolnánk.

És ezt olvastad már?
Bemutatjuk a Közép-Floridai Egyetem egyik legszexibb hallgatóját