Japán és Budapest találkozása a Városligetben.

Először kapott fődíjat magyar fejlesztés az „ingatlanszakmai Oscar”-nak is nevezett MIPIM Awards három évtizedes történetében. Az elismerés a Magyar Zene Házának járt, amit a szakértői zsűri fenntarthatósági, esztétikai és látogatói élmény szempontjából egyaránt a legjobbnak ítélt.

A cannes-i MIPIM-en évente találkoznak az ingatlanszektor nagykutyái: ingatlanfejlesztők, iparági szakértők, finanszírozók, gazdasági és politikai döntéshozók, díjátadóján pedig a világ legkiválóbb és legelőremutatóbb ingatlanprojektjeit értékelik a szakmai zsűri, illetve a kiállításon résztvevő több ezer ingatlanszakmai szervezet képviselőinek szavazatai alapján.

A Liget Budapest Projekt keretében épült MZH-t japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte. A koncepció két kulcseleme

az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezet és az épület hatalmas üvegfala.

Mindkettő a természet közel engedését, az épület és a környező liget határainak elmosását szolgálja: a tető egyes lyukai fénykutak, melyek át több emeleten keresztül beengedik az épületbe a természetes fényt, másokon pedig egy-egy fa koronája nő át. A jókora üvegfal könnyed, lebegő hatást kölcsönöz az épületnek.

Közben ugyanilyen fontos a tartalom is: az MZH egy „zenei beavató intézmény”, vagyis nemcsak koncerteket tartanak ott, de zenepedagógiai foglalkozásokat is, ezen kívül az ország első átfogó, interaktív zenetörténeti kiállítását is berendezték. De tartanak beszélgetéseket és hangdóm vetítéseket is, vagy akár a multimédiás könyvtár & klubot is felkeresheted.

Az inagatlanos Oscar nem az első díja az épületnek: korábban a londoni International Property Awards, illetve az amerikai Music Cities Awards díjátadóin is megkapta a legjobbnak járó elismerést, míg a CNN, a World Architecture és a TimeOut magazin a világ legjobban várt épületei között tartotta számon.

(Forrás: Magyar Zene Háza, fotók: ©Magyar Zene Háza / Palkó György)

Ez is érdekelhet:

Látványos lesz a japán építész Budapestre megálmodott épülete

A Magyar Zene Házát 2020-tól személyesen is megnézhetjük, addig itt egy remek látványterv!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában