Debrecenbe kéne menni... annak, aki pilóta akar lenni, mert 2015-re itt épül fel az az új központ, amely a tervek szerint 2025-ig nyolcszáz új pilótát ad majd Magyarországnak és a világnak.

Egy gyors kérdés: tudod, hol képzik a pilótákat? Egyáltalán, gondolkoztál már azon, honnan jönnek azok a hihetetlen férfiak és nők, akik ezeket a hatalmas repülőgépeket vezetik A-ból B-be? Mert ugye, arról mindenkinek van valamilyen halvány fogalma, hogy mondjuk hol képzik a jogászokat, könyvtárosokat, focistákat, de a pilóták... na ők honnan jönnek?

Azt tudjuk, honnan fognak jönni 2015-től: a Debrecenben épülő új pilótaképző központból, amelynek alapkőletétele áprilisban volt, a ma aláírt szándéknyilatkozat pedig gyakorlatilag véglegesítette, hogy 2015 nyarán tényleg megindulhat majd a képzés a világszínvonalú, sőt, bizonyos szempontból teljesen egyedülálló központban.

Balról jobbra: Dr. Czirják György, a Pharma-Flight ügyvezető igazgatója; Diederik Pen, a Wizz Air operációs igazgatója; Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, és Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora

A terv több mint ambiciózus: a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Wizz Air légitársaság, a Debreceni Egyetem, valamint a debreceni érdekeltségű Pharma-Flight Kft. részvételével megvalósuló projektben már első körben is negyven kadét kezdheti majd meg a tizenöt hónapos képzést, tízéves távlatban pedig nyolcszáz új pilótát szeretnének kiképezni, akiknek legalább ötven százaléka Magyarországról érkezik.

A Pharma-Flight által felépített új központban a kadétok Airbus A320- és Boeing 737-szimulátorokon tanulhatják meg a repülőgépek irányítását, emellett a központ repülés-egészségügyi és kutatóközpontként is funkcionál majd, így az egész világon egyedülálló módon, egy helyen és időben nyílik lehetőség a pilóták képzésére, egészségügyi vizsgálatára és különböző hatásvizsgálatokra.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában