Dolgozni nem csak munkahelyről lehet: ezt hirdeti a magyar Telenor és a Microsoft kezdeményezése, miszerint egy napot dolgozzunk mind a lakásunkban. Cégek és magánszemélyek is egyaránt regisztrálhatnak az eseményre. Na, te adnád, hogy boxerben melózz otthonról?

A 2012-ben útjára indult eseményt a nem kisebb cégek, mint a magyarországi Telenor és a Microsoft keltették életre és tavaly több mint százötven cég csatlakozott hozzá. A két giganagyvállalatnál már eddig is természetes gyakorlat volt, hogy a dolgozóik időről-időre home office-on legyenek, azaz otthonról nyomják a melót. Azonban ez korántsem tükrözi az általános magyar vélekedést: a legtöbb cég dolgozói kötött munkaidőben, kötött munkahelyen vannak, pedig az otthonról dolgozásnak számos fizikai és pszichológiai előnye is van.

Bizalom és hatékonyság

A Dolgozz Otthonról Nap leírásában is hangsúlyozzák, hogy a munkáltató és a munkavállaló közti bizalom jele, hogy a munkaadó nem szeretné egész nap felügyelni alkalmazottját egy irodában. A legjobb vezetői hozzállást tükrözi ez: nem az érdekli a főnököt, hogy az alkalmazottja bent van-e nyolc órát a helyén (még ha teljesen felesleges is, mert már rég elvégezte aznapra a teendőit) hanem a munkaidő helyett a teljesített munka érdekli - a munkát pedig nem feltétlenül csak az irodában lehet elvégezni. Emellett a környezetváltozás roppant pozitívan tud hatni a munkavégzésre: az irodák gyakran hangos, meetingekkel tűzdelt, folyton egymást megzavaró tere nem kifejezetten alkalmas a nyugodt, relaxált – és ennélfogva olykor fókuszáltabb melózásra. Habár sokak imádják az irodai nyüzsit, egy napra semmiképp sem árt kiszakadni belőle és megtapasztalni, milyen kényelmes mackóban, nyugodtan kávézgatva melózni a lakásból.

Mit gondolsz az otthoni munkavégzésről

Természetesen nem minden munkát lehet hazavinni, de a szellemi munkát végzőknél például több mint könnyű laptoppal az ölben otthonról tolni. Sőt: sokan, akik kreatív területen dolgoznak, nagyon nem szeretik, ha a zajos irodai közeg és a munkatársak folytonos belecsicsergéssel zavarják az elmélyült munkavégzést és csak csöndben, nyugiban, otthonról tudnak száztíz százalékosan teljesíteni.

Szabadság és kötetlenség

Az otthoni munkavégzés hatalmas előnye, hogy nagyfokú szabadsággal jár. Az ember be tudja engedni a gázszerelőt a lakásába, át tudja venni a nevére szóló küldeményt, vigyázni tud fél szemmel a gyerekre, el tud ugrani a postára és hivatalos ügyeit is napközben elintézheti - miközben a munka mégis készen van.

A Dolgozz Otthonról Nap több éve tartó népszerűsége jól mutatja a rugalmas munkavégzés előnyeit a szellemi munkát végzők körében. Örömmel látjuk, hogy egyre több munkaadó és dolgozó gondolja azt, hogy ez a fajta, a Telenornál már régóta bevettnek számító munkakultúra számukra is működőképes. Az eddigi sikerek alapján elérkezett látjuk az időt ahhoz, hogy a korábbi évek után idén már ne egy szombati munkanapra, hanem hétköznapra időzítsük az eseményt” – nyilatkozta Kutas István, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója a Kreatív.hu-n.

A május 22., péntekre szervezett eseményre itt tudod a cégeteket regisztrálni. Nekünk nagyon tetszik a kezdeményezés. Te mit gondolsz? Válaszolj a fenti bubiban!

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában