Jó lesz rá figyelni, ugyanis a magas vérnyomást okozhat, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.
Egy a Circulation című folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmányban a szakemberek egerek székletátültetésével vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt* tartalmazó étrendek közötti különbséget, majd megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra.
* Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található. Nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk, azaz rezisztens az emésztéssel szemben.
A tanulmány társszerzője és az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, David Kaye professzor szerint
„Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét.”
Egy dolog azonban továbbra is rejtély számukra, arra ugyanis nem sikerült rájönniük, hogy milyen mechanizmus okozza a magas rosttartalmú étrend védőképességét a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)