Ennél egy marhahúsos krokettet ettől a családi hentestől? Iratkozz fel, és várj pár évtizedet!

Családi vállalkozásként működik egy hentesüzlet Japán nyugati részén, Takasago városában, már 1926 óta. Olyannyira népszerű a hely, hogy az egyik ételükre, a marhahúsos krokettre (természetesen a híres Kobe marhából) 30 évet kell várni.

Nem elgépelés: harminc évet. Ha tehát most rögtön leadod a rendelést, 2053-ban kaphatod meg azt.

Eleinte kizárólag a prefektúrából (ahol Kobe is található) származó húsokkal foglalkoztak, mígnem a második világháború után bekerült a kínálatba a marhakrokett, aminek a népszerűsége csak a 2000-es évek elején futott fel. Összesen négyféle burgonyás-marhahúsos gombócot árulnak, az „Extrém Krokett” népszerűsége döbbenetes, de ha megfelel a Premier Marhakrokett is, arra mindössze négy évet kell várnod.

Az online értékesítést 1999-ben kezdték el, és ahogy a harmadik generációs tulaj, Shigeru Nitta visszaemlékszik, akkoriban „az Extreme Croquettes-t csak próbaképpen kínáltuk.”

Mondhatni, bejött. Nitta fiatal kora óta látogatta apjával a helyi farmokat és marhahús-árveréseket, majd 30 évesen, 1994-ben vette át az üzletet.

Üzletnek rossz volt, reklámnak tökéletes

Eleinte az Extrém Krokett darabja 270 yen volt, a benne lévő marhahús önmagában 400 yenbe került. A megfizethető és ízletes krokettel mutatták be az üzletük stratégiáját, azt remélve, hogy az első kóstolás után a vásárlók vesznek majd a Kobe marhából. Hogy csökkentsék a veszteséget, hetente csak 200 krokettet készítettek. Csak az általuk ismert tenyésztőktől és csak a prefektúrán belülről vásároltak húsokat, marhát, sertést és csirkét.

A minőség kifogástalan. Minden naponta frissen készül, tartósítószerek nélkül. A krokett összetevői között szerepel hároméves, A5-ös besorolású női Kobe marhahús, és egy helyi farmról származó burgonya, amelynek termesztéséhez tehéntrágyát használnak, majd a burgonya szárát a tehenekkel etetik meg, így egy körforgás jön létre.

A koncepcióra felfigyelt a helyi média, akkor szökött az egekbe a rendelések száma. 2016-ban abba is hagyták az árusítást, mert már 14 éves várólistájuk volt, de olyan sok hívást kaptak, hogy egy évvel később, megemelt áron újra feltették az étlapra. Azóta már naponta készül kétszáz krokett, és exportálják is.

A marhahúsos krokett még mindig veszteséges, amit az ellensúlyoz, hogy a vásárlók mintegy fele kipróbál valamilyen más Kobe marhát is a krokett mellett. Vevőből pedig extrém sok van jelenleg is.

(Forrás: CNN, fotó: Asahiya, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Hétköznap a legjobb gasztroélmény, ami történhet veled – A Hétköznapok.-ban jártunk

Azt hiszed, egy egyszerű pizzázóról lesz szó. Pedig nagyon nem!

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában