„Azonnali megoldásokat kell találnunk” – mondja a környezetvédelmi miniszter.

A medveveszélyt megelőző kilövési kvótát vezetne be a román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium. Az erről szóló rendelettervezetet a tárca honlapján bocsátották közvitára. A rendelettervezet 220 barnamedve kilövésére tesz javaslatot. A nyolcvanegyedes beavatkozási kvóta keretében azokat az egyedeket lőhetnék ki – a környezetvédelmi hatóság jóváhagyásával –, amelyek közvetlenül fenyegetik az emberi életet vagy a közbiztonságot.

Emellett száznegyven példány kilövését azért engedélyezné a tárca, hogy megelőzze a medveveszélyt.

Azoknak a településeknek a környékén tennék lehetővé a medveállomány ritkítását, amelyeken az elmúlt években a legtöbb bejelentés érkezett a medvék által okozott kárról és a medvetámadásokról. A megelőzési kvóta újdonságnak számít a romániai vadgazdálkodásban, miután 2016-ban a Ciolos-kormány betiltotta a populációszabályozás céljából végzett medvevadászatot. Korábban évente négyszáz-négyszázötven medve kilövését engedélyezte a tárca.

„Egyre nehezebb azoknak az élete, akik a medvék által lakott vagy kedvelt régiókban élnek, ezért azonnali megoldásokat kell találnunk” – idézte a tárca közleménye Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert. A tárcavezető hozzátette: az elmúlt két évben bekövetkezett károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások térképe alapján állították össze azt a listát, amellyel

településenként egy-három medve kilövését tervezik engedélyezni.

Deviáns macik

Tánczos Barna azt is megjegyezte, hogy az elmúlt két év medvés konfliktusait bemutató szaktanulmány rávilágított arra, hogy a deviáns táplálkozási szokásokkal rendelkező egyedek áttelepítése hosszú távon nem hárítja el a medveveszélyt. A településekre bejáró egyedek vagy visszatérnek az áthelyezés után, vagy az új élőhelyükön okozzák ugyanazokat a problémákat. A tárca sajtóosztálya az MTI kérdésére közölte, hogy a kvóták a 2022-es évre szólnak, és a kimerülésükig érvényesek.

A minisztérium honlapján közzétett statisztikából kiderül: az elmúlt két évben negyvenhét esetben támadt emberre medve Romániában. Emellett 2974 esetben jelentettek be a nagyvad által okozott kárt, a medvekár kétéves összértéke pedig 6,8 millió lej (félmilliárd forint). A statisztika rávilágít arra, hogy

a medvék Székelyföldön okozzák a legtöbb problémát.

Hargita megyében tizennégy ember elleni támadást jegyeztek fel, és a kár több mint negyven százalékát Hargita és Maros megyében jelentették. Jelentős azonban a kár Kovászna, Brassó és Szeben megyében is, az ember elleni támadások statisztikájában pedig Prahova megye áll a második helyen öt esettel.

A statisztikának megfelelő a megyékre, településekre leosztott megelőzési kvóta is. Ha a rendeletet a jelenlegi formájában bocsátja ki a minisztérium, Hargita megyében harmincöt, Marosban huszonöt, Kovászna megyében tizenhárom, Brassóban pedig tizenegy medvét lőhetnek ki a helyi vadásztársaságok.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában