A munkába biciklizés jelentősen csökkentheti a rákos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát – állítják a kutatók a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban.

A Glasgow-i Egyetem szakemberei a UK Biobank elnevezésű egészségügyi tanulmány több mint 264 ezer önkéntesét vonták be a kutatásukba. A résztvevőket arra kérték, hogy jegyezzék fel,

  • sétálva,
  • kerékpárral,
  • autóval
  • vagy tömegközlekedési eszközzel

járnak-e munkába. A szakemberek 5 éven keresztül követték nyomon az alanyok kórházi kezeléseit, valamint az elhalálozásokat. A különböző befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően a szakemberek arra jutottak, hogy kevésbé sújtják azokat az egyéneket a szív- és érrendszeri betegségek, akik legalább hetente 10 kilométert gyalogolnak munkába menet.

Ugyanakkor a rák okozta halálozás kockázata ebben az esetben nem alacsonyabb, mint azoknál, akik autóval, vagy tömegközlekedéssel jutnak el a munkahelyükre. Az eredmények szerint azoknál volt a legalacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának a kockázata, akik kerékpárral jártak munkába, és esetükben a rák okozta, valamint minden egyéb okból bekövetkező halálozás kockázata is alacsonyabb volt.

Bringára fel!

(forrás: British Medical Journal, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában