Sokan kínosnak tartjuk vagy bizalmatlanok vagyunk az online randizást illetően, pedig akár be is válhat, és sok csalódástól megkímélhetjük magunkat. A Meetic.com marketingesével beszélgettünk.

A francia származású Julien Babin három éve dolgozik a 2001-ben alakult Meetic.com párizsi székhelyén. Számára nem csupán azért volt meglepő a felvetés, hogy egy társkereső oldalra regisztrálni akár kínos is lehet, mert már évek óta az említett randiszájtnál dolgozik, hanem tapasztalata szerint a franciák nyíltan vállalják, hogy profiljuk van egy ilyen oldalon, és ez gyakori beszédtéma kávézókban, bulikban is. Véleménye szerint a nagyvárosi élet, valamint a munkahelyi túlterheltség okozta stressz és fáradság miatt kötnek ki sokan a gép előtt.

– Életkorhoz kötve nagyon jól meg lehet figyelni ezt a jelenséget. Huszonöt éves korig tart a tanulás és tapasztalás ideje, nem túl tartós barát- vagy barátnőkkel megfűszerezve. Huszonöttől harmincig már komoly munkák, komoly kapcsolatok következnek, összeköltözéssel és a családalapítás reményével. Majd harminctól felfele mindez tarthatatlanná válik sokak számára.

Akaratlanul is kétfelé ágazik az út: vagy karrier, vagy család. Azok pedig, akik a napkeltétől napnyugtáig tartó, végtelenül kimerítő munka után csak arra várnak, hogy kényelmesen hátradőljenek a kanapén egy jó borral, és eközben sorban mondják le a találkozókat a barátaikkal… nos, ők minden társkereső oldal szíve és lelke.

– Kik a leggyakoribb felhasználók?

– Harminc és harmincöt év közé tehető az online társkereső oldalak felhasználóinak többsége, legfeljebb plusz-mínusz öt évvel tér el a fő statisztika, és a tagok háromnegyede nagyvárosokban él. Ennek legfőbb oka, hogy az említett korban lévők jelentős része a munkahelyi stressz, valamint a folyamatos fizikai és szellemi leterheltség következtében szó szerint képtelenek munka utáni aktív szociális életet élni.

Sokkal egyszerűbb otthonról bejelentkezni egy weboldalra és böngészni a potenciális partnerek listáját, mint ugyanezt tenni egy bárban. De emellett nagyon sokan félnek meghívni egy szép nőt egy italra – az online chatszolgáltatás ebben is segít. Nagyon sokan csak a virtuális világban képesek leküzdeni gátlásaikat.

– Nincsenek az oldalon kellemetlenkedő, esetleg aberrált emberek?

– Nálunk nincsenek, legalábbis a szűrés a lehető legmagasabb. Egyrészről a férfiak számára regisztrációs díjjal működünk, a cég ebből a bevételből tudja finanszírozni azt a kellő számú alkalmazottat, akik nullától huszonnégy órán keresztül figyelik az új profilokat, és ellenőrzik, hogy megfelelnek-e az oldal felhasználói feltételeinek. Ugyanígy tudjuk szponzorálni azokat a munkatársakat is, akik az esetleg beérkező panaszokra azonnal reagálnak, és rögtön kizárják a zaklatással vádolt illetőket. A regisztrációs díj másik pozitív mellékhatása, hogy teljesen kizárja a fantomprofilokat, és sokkal minőségibb, esztétikusabb felületet kínál az ismerkedni vágyóknak.

Több száz millióan az online társkeresésben a statisztikák szerint

Felhasználók száma: USA: 40 millió, Kína: 140 millió, India: 15 millió
Férfi társkeresők aránya: 52–60%
Három online randiból egy szexszel végződik
Nők leggyakoribb füllentései: testsúly, életkor
Férfiak leggyakoribb füllentései: magasság, életkor, jövedelem
Házasságig vezető út offline ismerkedéssel átlag: 42 hónap
Házasságig vezető út online ismerkedéssel átlag: 18 hónap

– Jelenleg hányan tartózkodnak az oldalon?

– Körülbelül 750 ezerre becsülhető a regisztrált tagok száma, és mindennap olyan tízezer taggal bővülünk. Az oldal forgalma este hat és hajnali kettő óra között a legmagasabb: ilyenkor hatvan- és százezer között mozog az online felhasználók száma, de a nap többi részében sem megy negyvenezer alá.

– Valóban nem kínos vagy zavarba ejtő online társkereső oldalakat használni?

– Egyáltalán nem, és úgy tűnik, évről évre egyre jobban a társas kapcsolatok részévé válik a dating site-ok használata. Párizsban majd minden második embernek volt már, vagy jelenleg is van profilja randioldalon, és ez nem tabutéma. Tévében csakúgy, mint egy kávézóban is gyakran szóba kerül az internetes ismerkedés. Valamint nagyon sok oldalon, ahogy nálunk is, lehet használni a "matching search" nevű alkalmazást: itt beállíthatjuk, hánytól hány évig keresünk milyen nemű illetőt, megadhatjuk a kívánt magasságot és érdeklődési köröket is, a program pedig megmutatja, hogy ezek alapján melyek lehetnek a számunkra szimpatikus profilok.

A regisztráció során emellett be kell jelölni, milyen igényeink vannak; randizni szeretnénk-e, esetleg alkalmi kalandot keresünk, vagy csak a komoly kapcsolatok érdekelnek. Mindebből is látszik, hogy a rendszer egyre személyre szabottabban működik: miért lenne zavarba ejtő beismerni, hogy nincs időnk vagy épp nem is szeretnék vakrandikat, hanem inkább előzetesen puhatolózunk a két dimenzió biztonságában?

– Mi az oldal célja: megtartani a még magányos, de fizető felhasználókat vagy elveszíteni őket annak tudatában, hogy megtalálták az igazit?

– Mi tulajdonképpen magunk ellen dolgozunk. Fő célunk természetesen az, hogy mindenki, aki bejelentkezik az oldalra, végül boldogan távozzon tőlünk. Az egész cég együtt örül, amikor régi felhasználók esküvői meghívókat vagy kisbabafotókat küldenek, mert itt találták meg életük párját. Az az anyagi veszteség, hogy egy pár boldogsága számunkra két elvesztett tagot jelent, nem mérhető ahhoz a büszkeséghez és jó érzéshez, hogy egyre több ember nálunk találja meg az igazit.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
Hogyan szűrd ki a prostikat az online társkeresőkön?
Kinek való a netes társkeresés?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés